Vlada USK ponovo obmanula građane Krajine: Još uvijek nije usvojen konačni stav o dopunskoj listi lijekova! 

Iako je najavljeno da će Vlada USK najkasnije do 13. januara razmatrati i zauzeti konačni stav o dopunskoj listi lijekova, do danas ovaj posao nije završen.
U Ministarstvu zdravstva USK smatraju da se lista mogla usvojiti još prije Nove godine. Navode da su nakon usvajanja osnovne liste zbog određenih nepravilnosti donesene izmjene i dopune, ali se insistira na dodatnim procedurama.
U međuvremenu su nakon objavljivanja esencijalne liste reagirali domaći prioizvođači lijekova koji tvrde da su nepravedno zakinuti i da se preferiraju strani proizvođači, što u resornom ministarstvu demantuju.
–Određene nepravilnosti na vrijeme su otklonjene i nije bilo dodatnih troškova niti je ko oštećen, kazao je za večerašnji DNEVNIK RTVUSK ministar Hazim Kapić.

Osnovna lista lijekova, pojašnjava, usvojena je 2. novembra prošle godine. Uslijedile su izmjene i dopune,koje su se, ističe Kapić, mogle usvojiti prije Nove godine.Tako bi danas imali jednu listu što bi olašalo posao i ljekarima i proizvođačima.

S obzirom na to da je Vlada USK u međuvremenu zatražila mišljenja Ureda za zakonodavstvo, finansija, pravosuđa, te Zavoda zdravstvenog osiguranja, posao nije završen. Ministar Kapić ističe da mišljenje Zavoda čeka već 10 dana, te da je danas uputio urgenciju.

U zavodu su nam rekli da su predmet uputili nadležnoj službi koja će vrlo brzo napraviti projekciju i dostaviti je resornom ministarstvu. Cijela situacija šteti pacijentima koji mnoge lijekove moraju plaćati.

Izvor: Vlada USK ponovo obmanula građane Krajine: Još uvijek nije usvojen konačni stav o dopunskoj listi lijekova! – USN.ba

Related posts