VLADA USK-A POČELA SA ISPLATOM POTICAJA POLJOPRIVREDNICIMA - DANAS ISPLAĆENO 300 HILJADA KM

Vlada Unsko-sanskog kantona, preko Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, započela je danas isplatu poticaja poljoprivrednim proizvođačima. Danas je uplaćeno 303 293 KM na račune korisnika kantonalnih poticaja koji posluju preko Unicredit banke, a u narednom periodu bit će nastavljene isplate po drugim bankama do ukupne isplate iznosa od 1,959 658 KM.

Premijer Mustafa Ružnić i resorni ministri usvojili su, 24. maja, na 39. sjednici Vlade Kantona, Prijedlog Odluke o vrsti, osnovnim kriterijima i načinu ostvarivanja novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz Budžeta Unsko-sanskog kantona u 2019. godini.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Sulejman Kulenović ukazao je tada da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nije donijela Odluku i Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2019. godinu te na kašnjenje isplate federalnih novčanih podrški za prethodnu godinu, te je ocijenjeno nužnim krenuti u realizaciju novčanih podrški za poljoprivredu s kantonalnog nivoa.

Donošenjem ove Odluke omogućena je realizacija dvije vrste novčanih podrški u najkraćem roku, i to novčane podrške ostvarene na osnovu prava u ponovljenim postupcima prema ZUP-u i Sufinansiranje laboratorijskih pretraga kvalitete mlijeka i nabavke goriva za proljetnu sjetvu 2019.godine, što je prioritet zbog obavljanja proljetne sjetve koja je pri kraju.

Premijer Ružnić i ministar Kulenović sa skupštinskim zastupnicima, od preuzimanja dužnosti, uključili su predstavnike poljoprivrednih proizvođača u odlučivanje o prioritetnoj problematici u ovoj oblasti  s ciljem kvalitetnog planiranja razvoja poljoprivrede.

Nisvet Jusić i Vildana Alibabić, zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona jedni su od najzaslužnijih za ovu odluku. Ovo dvoje zastupnika se od početka mandata posebno bore za prava poljoprivrednih proizvođača, te za bolje uslove rada istih.

uskinfo.ba

Related posts