Vječna dilema onih koji žele izgubiti suvišne kilograme: Je li bolji kardio ili trening s utezima

Da li je za gubitak suvišnih kilograma bolji kardio ili trening s utezima? Pitanje je vječna dilema onih koji žele smršati. Odgovor glasi – trening s utezima bolji je za gubitak tjelesne mase.

Kardio trening kod osoba, koje žele smršati, najčešće izgleda ovako – što je moguće duže izdržati na traci za trčanje, biciklu, steperu ili nekoj sličnoj spravi. Kod osoba ovog profila, on ne sadrži aktivnosti intenziteta koji je blizu maksimalnog ili maksimalan, već aktivnosti niskog do srednjeg intenziteta koje se provode u relativno dugom trajanju. Pritom pokušava se biti u tzv.”zoni za topljenje masti” (fat-burning zone).

Ali zaboravite ovu zonu. Ako već radite kardiotrening s ciljem da smršate, vježbajte intenzivno i neka trening traje što duže. S vremenom, zbog napretka u izdržljivosti, i zahtjevi treninga morat će se povećavati (povećanje intenziteta i/ili trajanja).

S druge strane, trening s utezima provodi se u teretani, a najbolje rezultate u mršanju daje ako sadrži vježbe koje aktiviraju što više mišića odjednom. Takve vježbe nazivamo višezglobnim, jer se pokret u njima izvodi u više od jednog zgloba. Najbolji primjer ovakve vježbe je čučanj.

Upravo to vježbanje često se zapostavlja i zanemaruje u korist treninga na spravama ili sa izolirajućim vježbama kojima opterećujemo isključivo jedan mišić (npr. biceps pregib).

Vježbe na spravama (trenažerima) jednostavnije je raditi, ali kod njih sama sprava stabilizira tijelo i pruža mu uporište kako bi radila ona mišićna grupa za koju je sprava i konstruirana.

Stabilizaciju treba vršiti tijelo, a ne sprava. Tako ćete aktivirati više mišića, što je glavna potreba treninga za mršanje. Znači, umjesto pružanja nogu na trenažeru, čučanj ili iskorak dat će puno bolje rezultate.

Ubrzava metabolizam

Dodatni razlog zašto trening s utezima odnosi pobjedu ispred kardiotreninga u vezi je s metabolizmom. Trčanje na traci niskim intenzitetom kroz duže vrijeme ubrzava metabolizam tokom trčanja. Međutim, u kratkom vremenu, nakon treninga, metabolizam ponovo usporava i vraća se na početni nivo. Razlika između visokointenzivnog i niskointenzivnog kardiotreninga je ta da metabolizam kod intenzivnijeg tipa duže vrijeme, nakon vježbe, ostaje ubrzan.

Povećava mišićnu masu

Prednost utega ogleda se i u povećanju mišićne mase. Naime, trening snage dugoročno rezultira povećanjem količine mišićne mase. Upravo je to ključna činjenica jer više mišića rezultira ubrzanju metabolizma u mirovanju. Tada osoba koja je dobila određenu količinu mišićne mase kroz trening s utezima, u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, troši više energije nego ranije.

(Faktor.ba)

Related posts