Velika Kladuša: Podmuklo pobijeni psi pripremljeni za udomljavanje (VIDEO)

Danas u Velikoj Kladuši. Ko je dozvolio da se zvijeri puste sa lanca? Psi sa našeg hranilišta su poubijani. Onako podmuklo hajkački bez mogućnosti odstupanja. Divne dobrice koje nikoga dirale nisu imale su redovno hranu i velike šanse za buduće domove. Nisu dobili šansu, čak ni za azil, mučki su postrijeljani.

Ovo je slobodni prevod na njemački jezik kratkog teksta kojeg su Zlata Purić i Mensura Bataković uputile njemačkim prijateljima životinja koji inače pomažu da se velikokladuški nezbrinuti psi kako tako prehrane i održe na životu. Međutim, nad psima koji su živjeli na lokalitetu napuštenih hala „Agrokomerca“ u Dolovima izvršen je klasični masakr.

No, pođimo redom: našu Redakciju pozvale su dvije pomunute gospođe, jedan iz Male a druga iz Velike Kladuše, panično tražeći da odmah dođemo u Dolove, na nama poznatu lokaciju. Tu zatičemo strašan prizor i tragove koji van svake sumnje upućuju na planirano masakriranje pasa lutalica koji tu već duže vrijeme žive, a koje uzgred hrane i o njima brinu Zlata i Mensura sa prijateljima. Njihov angažman da pomognu nesretnim životinjama vidi se na svakom koraku. No njihov trud, neko je, kako kažu, podmuklo i hajdučki uništio. Novinarska etika mi je naložila da se u ovom slučaju nešto vrlo konkretno mora poduzeti pa sam uz saglasnost okupljenih mještana pozvao policiju i krim inspektore koji su iz Velike Kladuše došli za svega desetak-petnaest minuta.

I njima je prizor bio strašan te su pozvali dežurnog tužitelja koji je naredio obdukciju ubijenih pasa kako bi se tačno utvrdilo na koji su način i iz kojeg oružja ubijeni jer su rane na preživjelim psima zaista zagonetne. Do takvih pasa sa kamerom nismo mogli jer se kriju u žbunju i bježe, vjerovatno zbog pretrpljenog straha. No, iz priloga i kazivanja Zlate i Mensure sve će biti daleko jasnije.Podsjećamo da je prije dva dana jednog učenika napao pas lutalica te je učenik završio u Hitnoj službi Doma zdravlja, da je invalid u kolicima Pajo Mujkić dolazio pred zgradu „Komunalija“ sa zahtjevom da mu se omogući nesmetano kretanje i to ne bilo gdje već pored novoizgrađenog azila za pse.

A kako je psima u azilu možda najbolje potvrđuje fotografija koju je upravo snimio Pajo: pas iz azila preskače visoku ogradu! Povodom napada psa na učenika oglasio se i lokalni SDP čije Saošćenje objavljujemo u cijelosti jer nudi neka od mogućih rješenja na koji nači da se barem ublaži ako ne u cijelosti riješi problem pasa lutalica u Velikoj Kladuši. Inače, ovo je problem koji je trebalo provjeriti u nadležnom preduzeću, no to će već odrati krim inspektori i dežurni tužilaca a ova Redakcija će informirati o rezultatima do kojih dođemo vezano za ovaj slučaj.

Esad ŠABANAGIĆ/reprezent.ba

Related posts