Velika Kladuša ovog ljeta bez ljetnih bašta i terasa na javnim površinama?!

Na 18. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Velike Kladuše održanoj krajem marta mjeseca ove godine potrebnu većinu nije dobila, odnosno nije usvojena Odluka o privremenom zauzimanju javnih površina u gradu i naseljima općine Velika Kladuša.

Ovom Odlukom između ostalog trebale su se utvrditi javne površine koje se mogu privremeno zauzimati, njihova namjena, pojam privremenih objekata koji se postavljaju na javne površine, zone javnih površina, uslovi, te naknada za privremeno zauzimanje javnih površina.

Drugim riječima Odlukom se trebalo definisati da se javne površine mogu privremeno zauzimati za postavljanje montažnog objekta tipa kiosk, postavljanje ljetnih bašta izvan ugostiteljskih objekata i prostora, ugostiteljskih terasa, tendi, suncobrana, i sl.

Prema riječima Sulejmana Silića, koordinatora Općinskog načelnika za Službu prostornog uređenja i građenja postoji stara Odluka kojom je nedovoljno uređena ova materija i s obzirom da nova Odluka nije dobila zeleno svjetlo Velika Kladuša bi ovog ljeta mogla biti bez ljetnih terasa, ističe Silić. Dodaje da bi one koje su već postavljene na javnim površinama mogle biti uklonjene, jer su rješenja o uklanjanju u pripremi.

U rješenjima je vlasnicima postavljenih terasa ostavljen rok od 3 do 7 dana da sami uklone postavljene bašte i terase.

Elvira Abdić Jelenović, predsjednica Kluba Laburističke stranke BiH kaže da su vijećnici Laburističke stranke bili za usvajanje nove Odluke jer ona precizira ono što nije precizirano Odlukom koja je na snazi. Abdić Jelenović ističe da je nova Odluka trebala olakšati privrednicima u ugostiteljstvu i trgovačkoj djelatnosti, i voditi tome da imamo ljepši i uređeniji grad.

Prema riječima Ejuba Keserovića, predsjednika Kluba vijećnika SDA, Stranka demokratske akcije nikad nije i neće glasati za one odluke koje se odnose na povećanje cijena ili prema građanima ili prema privrednicima.

Braco Kordić, predsjednik Kluba vijećnika DNZ BiH kaže da vijećnici ovog kluba nisu podržali Odluku jer ona, između ostalog donosi novo poskupljenje i nove namete građanima.

/RVK

Related posts