VELIKA KLADUŠA: Malinari odustaju od berbe

Zbog niske otkupne cijene, prebukiranosti hladnjača i ograničavanja otkupa maline na 30 kg po dunumu u Velikoj Kladuši više od 100 tona maline ostat će neobrano. Dio proizvođača počeo je uništavati zasade malina jer otkupnom cijenom ne mogu pokriti ni osnove troškove.

Tako je Arif Galijašević nakon pet godina uspješne proizvodnje ovih dana uništio tri dunuma nasada malina te odustao od berbe na preostalih pet dunuma. Maida Karajić danas je trebala ubrati 200 kg maline, ali kako su otkupljivači zbog prebukiranosti hladnjača ograničili otkup na 30 kg po dunumu odustala je od berbe.

Na području Velike Kladuše egzistira 400 proizvođača koji su u 600 dunuma malinjaka investirali 1,200.000 KM. Procjenjuje se da će zbog niske otkupne cijene 30 posto njih odustati od proizvodnje.

Malinali očekuju da nadležni realiziraju planirane mjere podrške proizvođačima shodno zaklučku Federalnog parlamenta da se u slučaju ekstremnih poremećaja tržišta jagodičastog voća zadužuju federalna i kantonalne Vlade kao i gradovi i općine da osiguraju sredstva za subvencije proizvođačima jagodičastog voća.

Related posts