Važna obavijest njemačke ambasade u Sarajevu u vezi sa radnim vizama

“Do sada je u okviru podnošenja zahtjeva za vizu prema članu 26 stav 2 Pravilnika o zapošljavanju (tzv. pravilo za Zapadni Balkan) bilo preporučivano da se izvadi predsaglasnost Savezne agencije za rad” stoji na sajtu njemačke ambasade.

Ovaj postupak je obustavljen sa 1. novembrom 2017. godine.!

Odjel za vize će od 1. novembra u postupku obrade zahtjeva za vizu regularno uključivati i Agenciju za rad. Predsaglasnosti koje su izdate do 1. novembra će i dalje važiti, javlja portl Buka.

Podsjećamo i da kako su ranije brojni portali u BiH objavili vijest kako od 1.1.2018. godine treba da stupi novi zakon o zapošljavanju, a koji će izjednačiti građane EU i BiH u procesu zapošljavanja. Ta vijest nije tačna!

“Informacije da od 1.1.2018 na snagu treba da stupi novi zakon koji omogućava da se državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije u državama Evropske unije zapošljavaju pod istim uslovima kao EU-državljani nisu tačne,” saopštila je njemačka ambasada u Sarajevu.

“Molimo da se na internet stranici njemačke ambasade informišete o uslovima i predviđenom vremenskom periodu čekanja za izdavanje radnih viza”, poručuju iz njemačke ambasade.

Related posts