Vanredna sjednica u Bužimu: Nedopustivo je da se branioci izjednačavaju sa agresorima

Općinsko vijeće Bužima je na prijedlog svih klubova vijećnika usvojilo Rezoluciju o zabrinutosti institucija u vezi sa hapšenjem i vođenjem postupaka protiv pripadnika 505. Viteške bužimske brdske brigade.

Ovom rezolucijom pozvali su sve građane, nevladine organizacije, udruženja, medije i institucije vlasti na svim nivoima, da u skladu sa ustavnim i zakonskim načelima iskoriste sva zakonom dozvoljena sredstva kako bi se „hajka“ koja se zadnjih mjeseci provodi protiv pripadnika 505. Viteške bužimske brigade, usmjerila prema onima koji su od Bužima i bihaćkog okruga željeli napraviti drugu Srebrenicu.

U svojim izlaganjima vijećnici su posebno naglasili da nisu za politiku izjednačavanja onih koji su se borili za i onih koji su se borili protiv BiH. Pored toga vijećnici su naglasili da je Bužimska brigada, kao dio Petog korpusa, bila legalna formacija Armije RBiH koja je branila državne granice i štitila njene građane u periodu od `92 do `95 godine.

-Nedopustivo je da se njeni pripadnici i njihove porodice izjednačavaju sa agresorima koji su počinili strašne zločine protiv civilnog stanovništva naše domovine, istakli su.

Općinski načelnik Zikrija Duraković potvrdio je svoje odobravanje za usvajanje ove Rezolucije, naglasivši da će učiniti sve kako bi pomogao borcima i njihovim porodicama. Na sjednici Općinskog vijeća, pored usvajanja Rezolucije, usvojen je i program održavanja lokalnih cesta, ulica i nekategorisanih puteva na području općine Bužim za sezonu 2016/2017.

faktor.ba

Related posts