Uskoro letovi iz Sarajeva ka popularnoj turističkoj destinaciji

Turistička sezona je u punom jeku, a pored već tradicionalnih destinacija poput Turske, Hrvatske i Crne Gore, mnogi građani BiH idu na ljetovanje i u Albaniju.Problem je naravno činjenica da ne postoji direktna aviolinija između BiH i Albanije tako da put do albanskih plaža možete jedino preći automobilom ili autobusom.

No, to bi bi se uskoro moglo promijeniti s obzirom na to da albanska nacionalna aviokompanija Air Albania počinje sa letovima već u prvoj sedmici septembra.

To je najavio albanski premijer Edi Rama, koji je također postavio fotografije i video o najnovijim pripremama prije početka rada kompanije.

Prvi testni let će biti 31. augusta. Avioprijevoznik će krenuti letove sa avionom “Airbus 319” na liniji Tirana-Istanbul i obrnuto. Zatim će se pustiti u rad dva aviona tipa A320, što će poboljšati standard letova, kao i smanjiti cijene avio karata.

Albanska aviokompanija “Air Albania” osnovana je u novembru prošle godine uz pomoć “Turkish Airlinesa”, koji posjeduje 49 posto dionica. Preostalih 51 posto je u albanskom vlasništvu.

Edi Rama, koji je lično učestvovao u osnivanju aviokompanije, najavio je da će biti uspostavljeni letovi iz Tirane do Skoplja, Podgorice, Prištine, Sarajeva i Zagreba.

On je izrazio veliku zahvalnost predsjedniku Turske i izvršnom direktoru Turkish Airlinesa, koji je, kako je rekao, “pružio vrijednu pomoć”.

Izvor: Faktor

Related posts