USK: Smjena Vlade - Da ili Ne?

Unsko-sanski kanton, ako ni po čemu drugom, prepoznatljiv je po učestalim političkim turbulencijama i izmjenama na vrhu vlasti. Česte izmjene u Vladi Kantona, sigurno više nikom ne bi bile interesantne, da, nažalost, sa sobom, poput domino efekta, ne povlače niz drugih promjena, koje najviše u konačnici donose štetu građanima.

Smjena Vlade USK – da ili ne, več mjesecima zaokuplja pažnju javnosti, ali i troši vrijeme i neophodnu energiju političkih subjekata za rješavanje gorućih problema. Nešto manje od godinu dana nas dijeli od općih izbora, a Kanton bi, ukoliko se prikupi 16 potpisa, mogao ponovo imati novi sastav Vlade.

Podsjetimo, u protekle tri godine imali smo dva premijera u čijim mandatima su izvršene i rekonstrukcije vlada.

Tako je Vlada od parlamantarnih izbora 2014. godine imala je četiri rekonstrukcije i pet sastava. Ukoliko dođe do promjene, bit će to šesta Vlada USK-a u ovom mandatu, ili 19-ta od osnivanja Kantona.

Da li već postoji nova parlamentarna većina, u ovom trenutku nijedna stranka nam nije potvrdila, ali je
nagoviješteno da bi javnost otome mogla biti upoznata u ponedjeljak, 6. novembra. Do tada bi trebalo osigurati 16 ili čak više ruku za novu većinu, na čijem čelu bi se trebala nalaziti največa opoziciona stranka A-SDA.

Iz Skupštine USK, koja nije zasjedala skoro dva mjeseca najavljenoje održavanje sjednice Kolegija u ponedjeljak,kako bi se utvrdio termin održavanja i dnevni red redovne sjednice. Hoće li se u međuvremenu desiti sazivanje vanredne sjednice ili će stanje ostati nepromijenjeno, neizvjesno je.

Većina političara danasje imala važnija posla od toga da nam se jave ijavno iznesu svoje mišljenje, a oni koji su nam se javili nisu željeli pred kameru.

S druge strane, veliki broj njih svoje mišljenje iznosi na društvenim mrežama.

I dok se odigravaju ove zakulisne radnje, curi vrijeme za donošenje najvažnjijih dokumenata za Kanton, poput budžeta za narednu godinu, kreditnog zaduženja Kantonalne bolnice, kojoj svakodnevno prijeti blokada i niza drugih. – piše rtvusk.

Related posts