USK: Septembarski protesti penzionera sve izvjesniji

Sve su izvjesniji protesti penzionera u Federaciji. Savezi i udruženja penzionera obavljaju posljednje pripreme kako bi 14 . septembra u Sarajevo došlo što više njihovih članova i ukazalo vlastima na težak položaj. Posebno ih je razljutio potez Federalne vlade koja je, umjesto da traži kompromisno rješenje, energično odbila zahtjev penzionera o povećanju penzija.

Nakon što je Federalna vlada nedavno zaključila da ne može povećati penzije za 10%, penzioneri su još čvršći u odluci da 14. septembra izađu na proteste. Ljuti ih što rast penzija smatraju privilegijom, a ne nečim što su penzioneri odavno zaslužili.Posljednji put njihova primanja uvećana su prije tri godine, a od tada su se troškovi života drastično uvećali.

Prema računici Vlade Federacije realno bi bilo za deset procenata povećati penzije ostvarene do 31. jula 1998., uz uvjet da se prethodno donese novi zakon. S druge strane, rast svih penzija, od onih najmanjih do najvećih, smatraju federalne vlasti, doveo bi do deficita kojeg bi bilo teško sanirati. Meho Ibrahimagić, predsjednik Saveza penzionera USK kaže da su u pregovorima predlagali više opcija koje iziskuju manja sredstva , ali nije bilo razumijevanja s druge strane.

Težak život povremeno im ublaži pomoć kantonalnih i gradskih vlasti. Iako pozdravljaju potez Vlade USK koja im je ove godine doznačila 21.250 KM , ovaj iznos tek je kap u moru njihovih potreba. Svoje probleme adresiraju na Federalnu vladu, a jasno i glasno će ih iznijeti 14. septembra u Sarajevu. Put glavnog grada krenut će oko 500-injak penzionera iz USK-a.

Protesti bi se odgodili jedino u slučaju da dođe do povećanja svih penzija za 10% već u avgustu.Kako sada stvari stoje, od toga nema ništa, a o narednim koracima predstavnici svih kantonalnih sa Federalnim savezom penzionera razgovarat će u srijedu. – piše rtvusk.

Related posts