USK prvi po izvršenju alternativnih krivičnih sankcija

Unsko-sanski kanton već sedmu godinu prednjači u Federaciji BiH, kada je u pitanju provođenje alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi. Uz to raste i broj zainteresiranih javnih poduzeća i ustanova za zapošljavanje ovih ljudi, tako da je Ministarstvo pravosuđa i uprave USK-a organiziralo i obuku za nove povjerenike, koji će pomoći u realizaciji ovih aktivnosti.

Unsko-sanski kanton prvi je u Federaciji Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju izvršenje alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi, ali i kada je u pitanju njeno izricanje. Od 2011. godine, otkako je zaživjela primjena ove mjere u ovom Kantonu, ukupno su bile 232 presude, od toga 83 u prošloj godini. Od tih 83 zaprimljenih u 2016. je uspješno izvršeno 50 presuda.

Sankcije se izvršavaju u javnim poduzećima i ustanovama. Kako raste broj zamjena kazne zatvora radom na opće dobro raste i interes poduzeća za uključivanje u ovaj projekat.

Gledajući presude po vrsti krivičnog djela, prednjače šumske i teške krađe, zatim krađe, te proizvodnja i stavljanje u promet droga. Najviše presuda gledano po općinama je u Velikoj Kladuši i Bosanskoj Krupi, a najmanje u Bihaću. – piše rtvusk.

Related posts