USK: Polaganje vozačkih ispita pod kontrolom

Nakon akcije hapšenja četiri osobe osumnjičene za malverzacije prilikom polaganja vozačkih ispita u aprilu ove godine kao i podizanja optužnica, u Ministarstvu obrazovanja pokrenut je niz aktivnosti kako bi se ova oblast uredila te spriječile moguće dalje zloupotrebe. Planirano uvođenje elektronskog polaganja vozačkog ispita trebalo bi započeti naredne godine.

Ono što se optuženim u ovom slučaju stavljalo na teret je da su zbog imovinske koristi, omogućavali kandidatima da polože ispite i pored toga što ovi nisu pokazali dovoljno znanja, što je direktno uticalo na sigurnost u saobraćaju. Iz tog razloga Ministarstvo obrazovanja u čijoj su nadležnosti vozački ispiti poduzelo je niz aktivnosti, od kojih je najznačajnija nabavljanje softvera zbog kojeg će cijeli ovaj proces postati daleko transparentniji.

„Ono sto nam je trenutno u fokusu je prije nekoliko dana potpisan ugovor o nabavci softvera koji će uvezati ispitna mjesta na području cijelog USK sa centralnom, bazom podataka u Ministarstvu obrazovanja i gdje će se transparanteno voditi dokumentacija o polaganju vozačkih ispita“, kaže Adis Muharemović, mistar obrazovanja u Vladi USK.

Ministarstvo je nakon afere oko polaganja vozačkih ispita pokrenulo i medijsku kampanju borbe protiv korupcije, te su uz podjelu letaka kandidatima direktno dali priliku da prijave bilo kakve nepravilnosti. S novim sistemom ta će mogućnost biti svedena na minimum.

„Cilj nam je uvesti elektonsko polaganje ispita što bi korupciju svelo na nulu“, dodaje ministar.

Ministarstvo obrazovanja zajedno sa MUP-om imenovalo je komisiju za nadzor rada auto škola kao i polaganjavozačkih ispita, koja vrši kontrolu provođenja obuke kandidata, ali i samog procesa polaganja vozačkih ispita.Time bi se u konačnici trebala povećati i sigurnost na našim cestama.

rtvusk

Related posts