USK: Nove zapljene cannabis sative

Pripadnici odjela za borbu protiv droge u Cazinu početkom septembra su proveli uspješnu akciju na razbijanju trgovine drogom.

16 stabljika

Kako nam je kazala Snežana Galić, portparolka MUP-a USK-a, policija je lišila slobode H. Z. iz Pećigrada, općina Cazin, nakon što su u prostorijama koje koristi pronašli oružje i drogu.

– Pretreseni su dva objekta, porodična kuća i automobil osumnjičene osobe. Inspektori su pronašli 16 stabljika konoplje visine od preko 2 metra, pola kilograma eksploziva sa električnim detonatorima, jednu polautomtsku pušku, kazala nam je Galić.

Kod H. Z. pronađeno je i oduzeto 1.200 KM. Nezvanično se saznaje da je riječ o Hasidu Zoliću, od ranije poznatom policiji u vezi sa krivičnim djelom organizirane prostitucije.

Ovo je druga uspješna akcija policije USK-a u roku od 7 dana, kada su biljke cannabis sative dozrele za berbu i stavljanje u promet.

U koordinaciji sa policijskim službenicima PS Bosanska Krupa, izvršen je pretres na dvije lokacije, a radi se o porodičnim kućama koje koristi M. R (1985).

– Tom prilikom pronađena je i izuzeta određena količina praškaste materije smeđe boje koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin, određena količina suhe zeljaste materije, zasađene stabljike i sjemenke koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu cannabis sativa L. Pronađeni su predmeti koji se koriste u distribuciji opojnih droga: digitalne vage za precizno mjerenje, tzv. drobilice, osam mobitela i određena količina novca. Pored toga, pronađena je i izuzeta kratka puška ručne izrade – kubura, saopćeno nam je iz policije.

Zbog sumnje da je proizvodio i stavljao u promet drogu, nad osumnjičenim je zavedena kriminalistička obrada, nakon čega je izvještaj predat Tužilaštvu u Bihaću.

Prema statističkim podacima, Odsjek za borbu protiv narkomanije u MUP-u USK-a je za 6 mjeseci ove godine Tužilaštvu u Bihaću podnio 63 izvještaja protiv 81 osobe.

Kada je u pitanju proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, u prvi 6 mjeseci je podneseno 29 prijava protiv 45 osoba. U tri slučaja zaplijenjen je heroin, 13 puta marihuana i 12 puta zasađene stabiljke cannabis sative.

34 prijave

Što se tiče krivičnog djela omogućavanje uživanja narkotičkih sredstava, podnesene su 34 prijave protiv 36 osoba, od čeka 8 zbog dilanja heroina. Bilo je 25 zapljena canabisa i jedan slučaj zapljene sjemenki cannabisa. Sa posljednje dvije akcije policije u USK-u ove brojke će se značajno povećati do zaključenja godišnjeg izvještaja, a nove aktivnosti na suzbijanju narkotike očekuju se u septembru, naročito kada je u pitanju cannabis sativa koja trenutno dozrijeva na nelegalnim plantažama. Prijave građana i saradnja sa policijom rezultiraju sve boljim rezultatima iz ove oblasti u Unsko-sanskom kantonu.

/oslobodjenje.ba

Related posts