Upozorenje stanovništvu: Očekuje se rast vodostaja, najugroženiji Sanski Most, Bosanska Krupa i Bihać

Zbog najavljenih padavina u narednih pet dana (od 12. do 17. maja), očekuje se povećanje vodostaja rijeka na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, posebno na području Unsko-sanskog kantona (Sanski Most, Bosanska Krupa i Bihać), srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne, sa mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama te je moguće i izlijevanje iz korita te plavljenje imovine i putne komunikacije.

S obzirom na karakter prognozirane pojave (kiša, otapanje snijega, zasićenost tla…), opasnost na izlijevanje iz korita se, prije svega, odnosi na slivove rijeke Une i Sane, glavne tokove i pritoke (najugroženiji su gradovi Sanski Most, Bosanska Krupa i Bihać), te gornji i srednji dio sliva rijeke Bosne, posebno veće pritoke (kao što su Željeznica, Krivaja, Usora i Spreča) i bujičarski vodotoci.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju se provode u skladu s Federalnim operativnim planom odbrane od poplava (FOP). Ukoliko dođe do dostizanja mjerodavnog nivoa, pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, Agencija za vodno područje rijeke Save (AVP) će provesti sve mjere predviđene FOP-om, prenosi Avaz.ba.

Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih uvjeta koji se očekuju u narednom periodu, AVP Sava nastavlja s redovnim i pažljivim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

Sugerira se na povećan oprez stanovništvu i privrednim subjektima koji žive i rade uz rijeke, te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štete ukoliko dođe do plavljenja, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju u FBiH.

Related posts