U Ukrajini ratovalo sedam bh. državljana, jedan još uvijek ratuje, niko nije procesuiran

Prema zvaničnim podacima policijskih agencija u BiH, najmanje sedam državljana Bosne i Hercegovine bili su dobrovoljci proruskih paravojnih formacija koje su ratovale u Ukrajini, gdje su stizali s beogradskog aerodroma, uglavnom preko Četničkog ravnogorskog pokreta. Dobrovoljci su bili dio jedinice “Srpski husarski buk – VI rota”, koja se ranije zvala Jovan Šević, piše Žurnal.

Dobrovoljac s najdužim stažom u Ukrajini je 26-godišnji Nemanja Ponjević iz Donjeg Vakufa koji trenutno ima samo državljanstvo Srbije. Kada nije na ukrajinskom ratištu, boravi u Rusiji ili Srbiji.

Osim u Ukrajini, Davor Savičić iz Banovića ratovao je i u Siriji gdje se s ruskim dobrovoljcima borio na strani vlade. Trenutno živi u Krasnodaru gdje radi kao ugostitelj.

Radoslav Milojević boravi u Njemačkoj, a na ukrajinsko ratište odlazi povremeno. Milojević je rođen u Njemačkoj, ali posjeduje bh. državljanstvo.

Slavenko Kuzmanović iz Čelinca u Ukrajini je boravio nekoliko mjeseci, gdje je dobio orden dobrovoljaca Donbasa. Trenutno boravi u BiH, a za svoje paravojne aktivnosti nikada nije osuđen.

Procesuirani nisu ni Gavrilo Stević iz Gradačca s trenutnom adresom u Banjoj Luci, kao ni Živan Vuksanović iz Pelagićeva.

Boreći se u Siriji u sastavu ruskih dobrovoljačkih formacija, junu ove godine poginuo je 25-godišnji Dimitrije Jojić iz Foče, koji je bio aktivan i na ukrajinskom ratištu.

Osim navedenih, na teritoriji Ukrajine postoje indicije da su bh. državljani Duško Lukić i Neđo Stojanović u Ukrajini bili angažovani kao službenici zaštitarske agencije Wagner, na čijem je čelu Nikolaj Utkin, bivši pripadnik specijalnih jedinica ruske vojske. Njihov posao je bio osiguranje konvoja i prirodnih resursa.

Na ukrajinskom ratištu trenutno se nalazi jedan državljanin Bosne i Hercegovine.

Related posts