U Sanskom Mostu održana centralna manifestacija povodom Dan Zlatnih ljiljana

Polaganjem cvijeća i održavanjem svečane akademije predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, kao i dobitnici najvećeg ratnog priznanja odali su počast onima koji su dali život u odbrani Bosne i Hercegovine.

Na centralnu svečanost u Sanski Most su došli bivši borci iz svih kantona u Federaciji BiH.

Uz Dan pobjede nad fašizmom, obilježava se i Dana Zlatnih ljiljana. Krajina je ugostila Zlatne ljiljane iz svih gradova i općina. Poruka sa svih skupova je da fašizam i danas živi, te da se protiv njega mora konstantno boriti.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana održana je u Sanskom Mostu, u organizaciji udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja FBIH.

– Ovo je dan slobode za nas u općini Sanski Most, mi se prisjećamo 1995. godine kada su Zlatni ljiljani sa pripadnicima Armije BiH oslobađali grad u kome su samo dan ili dva ranije ubijani civili, poručio je načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović.

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo u Sanskom Mostu uime premijera Federacije BiH i Federalnog ministarstva prisustvovao je obilježavanju 9. maja, Dana Zlatnih ljiljana, saopćeno je iz Ureda Federalne vlade za odnose s javnošću.

Tom prilikom Terzo je odao počast poginulim borcima te naglasio njihovu hrabrost i doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine, a posebno naglasio da je 13 žena odlikovano ovim priznanjem. 

– Drago mi je što danas iz Sanskog Mosta šaljemo poruku zajedništva i jedinstva u obilježavanju Dana ljiljana, Dana logoraša, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope. Danas smo svi ovdje s jednim zadatkom i ciljem, a to je – ne zaboraviti herojstvo svih onih koji su dali svoje živote, dijelove tijela i svoju mladost za slobodu koju danas imamo. Svim dobitnicima ratnih priznanja još jednom čestitam Dan Zlatnih ljiljana. Posebno sjećanje, s dubokim poštovanjem, danas je na one koji su posthumno dobili odlikovanja –  poručio je Terzo.

Posebno je istakao da danas počinje isplata uvećanih naknada boračkoj populaciji prema nedavno izmjenjenom Zakonu o pravima boraca i članova njihovih porodica.

– Danas su isplaćene za mjesec april uvećane boračke naknade. Dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja naknade su povećane za 14 posto ili 45 KM, odnosno sa 320 KM na 365 KM. Također, povećana je osnovica, odnosno mjesečna naknada za pet posto za ratne vojne invalide i porodice šehida i poginulih branilaca. Osnovica je sa 867,50 KM povećana na 910 KM. Mi smo u ovogodišnjem budžetu Federacije BiH osigurali dodatnih 18,5 miliona KM za provođenje izmjenjenog zakona tako da budžet ministarstva iznosi 356 miliona KM, od čega više od 95 posto sredstava ide za naknade i rješavanje zahtjeva boračke populacije – poručio je pomoćnik federalnog ministra Mirza Terzo.

Tokom obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana, Terzo je prisustvovao svečanoj akademiji te položio cvijeće na Trg ljiljana i turbe generala Alagića u Fajtovcima.

Related posts