U pojačanoj kontroli saobraćaja MUP USK-a izdao 88 prekršajnih naloga

U skladu sa planom sačinjen na osnovu Strategije MUP- USK-a koja se odnosi na poboljšanje stanja sigurnosti saobraćaja na putevima USK-a , pripadnici PS Bihać Prve Policijske uprave, su dana 11/12.02.2017. godine na području grada Bihaća, proveli akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na sankcionisanje učinjenjenih prekršaja u saobraćaju ili pronalazak tragova i predmeta koji bi mogli poslužiti kao dokaz o izvršenom krivičnom djelu.

U ovoj akciji pored većeg broja policijskih službenika navedene Policijske stanice, angažirani su i pripadnici Jedinice za podršku MUP-a USK-a te maksimalan broj uređaja za mjerenja prisustva alkohola.

Rezultati ove akcije su slijedeći:

Kontrolisano vozila i vozača: 264
Uručeno prekršajnih naloga po ZOOSS: 88

Od toga je:

Po članu 174 ( vožnja pod dejstvom alkohola): 64 pr.naloga
Po članu 184 ( upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita):1 pr. nalog
Po članu 74 ( nepropisno parkiranje): 2 pr.naloga
Ostali prekršaji: 13 pr.naloga

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova USK ovom prilikom još jednom upozorava sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih propisa, da postupaju u skladu sa naredbama izdanim od strane policijskih službenika, da upravljaju svojim vozilima krajnje oprezno, da prilagode vožnju i brzinu kretanja vozila stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, te na taj način doprinesu boljoj ličnoj sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.

Naročito pozivamo sve vozače da ne upravljaju svojim vozilima pod dejstvom alkohola, jer je takva vožnja čest uzrok saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa teškim i tragičnim posljedicama.

Također građane još jednom obavještavamo, da je dana 07.02.2017.godine objavljen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnova sigurnosti prometa na cestama u BiH a koji stupa na snagu osam dana od dana objave, te da su ovim Zakonom novčane kazne povećane u brojnim segmentima poput : brze vožnje, ne korištenje pojasa u toku vožnje, korištenje mobilnih telefona u toku vožnje, ponašanje novih vozača i drugo, stoji u saopštenju MUP-a.

Related posts