U čast Hugha Hefnera: Ove Bosanke su se skinule za Playboy (FOTO)

Celebrity svijet žali za Hugh Hefnerom, osnivačem Playboya, koji je jučer umro u 91. godini života.

Bio je američki poduzetnik, najpoznatiji po tome što je 1953. godine osnovao ‘lifestyle’ časopis za muškarce Playboy. Prvi broj poznat je po tome što je na naslovnici bila fotografija gole glumice Marilyn Monroe, a prodavao se za 50 centi i objavljen je bez datuma u slučaju da ne bi bilo drugog izdanja. Prvo izdanje se rasprodalo za nekoliko sedmica.

Prije dvije godine objavili smo autorski tekst o djevojkama iz BiH koje su se skinule za ovaj najpopularniji muški magazin na svijetu.

U njemu se podsjetimo o kojim je djevojkama riječ.

Davne 1981. godine čuveni Playboy objavio je fotoesej iz Jugoslavije pod naslovom “Djevojke s jadranske obale” u kojem je nekoliko Jugoslavenki poziralo u obnaženom izdanju.

To je prvi put da su djevojke iz bivše države pokazale svoja obnažena tijela u najprestižnijem magazinu za muškarce.

Nakon rata na prostoru bivše Jugosavije, u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji pojavila su se izdanja Playboya za te zemlje. U njima, očekivano, našle su se brojne djevojke sa ovih prostora, pa i iz Bosne i Hercegovine.

Prva Bosanka koja se skinula za Playboy uopšte bila je Tuzlanka Dijana Bećirević. Dijana je bila profesionalni model i izabrana je za Miss Jadrana tri godine uzastopno.

Dijana Bećirević

Fotografije njenog obnaženog tijela našle su se u pomenutom fotoeseju iz 1981. godine.

Poslije rata, prva djevojka iz BiH koja se skinula za Playboy je Nadina Fetić (20), tadašnja studentica prava iz Zenice. Njene fotografije su objavljene 2000. godine u junskom izdanju magazina Playboy za Hrvatsku.

Nadina Fetić

“Krajnje je vrijeme da se otvorimo prema svijetu – Bosna ne smije ljude podsjećati na ružnu prošlost. Ni najmanje se ne brinem imamo li šta ponuditi. Ja sam samo željela biti prva”, kazala je tada Nadina.

Poslije nje za Playboy su se skinule i djevojke koje su kasnije u medijima ostale relativno poznate.

Sina Šakanović, koja je BiH napustila sa 16 godina i otišla u Njemačku, za tamošnje izdanje Playboya skinula se 2014. godine gdje je bila proglašena za Miss oktobra.

Sina Šakanović

Ova djevojka, porijeklom iz Rajnovca kod Velike Kladuše bila je te godine i zaštitno lice Oktoberfesta u Minhenu.

Tina Kunić

Uz Nadinu i Sinu, za Playboy su se obnažile i Tina Kunić, te Slobodanka Tošić koja je kasnije povezivana sa kriminalnim miljeom u BiH i koja se trenutno nalazi u bijegu od bh. vlasti krijući se u Srbiji.

Slobodanka Tošić

/fokus.ba

 

Related posts