U Bosanskoj Krupi održani tradicionalni 37. „Unski lađari“

U Bosanskoj Krupi je po trideset i sedmi put održana tradicionalna turističko-sportska manifestacija „Unski lađari“, utrka unskih lađa u kojoj su sudjelovali sportisti iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i iz svih gradova Bosne i Hercegovine. U glavnoj utrci tradicionalnih 37. Unskih lađara, u iznimno oštroj konkurenciji, takmičile su se brojne posade čiji su članovi došli iz većine zemalja bivše nam zajedničke države.

Uzbudljiva završnica

U uzbudljivoj završnici utrke, u kojoj su odlučivali posljednji atomi snage, pobijedila je posada grada domaćina „Plenum“, dok je iza nje nešto sporija bila posada „Zeleni otoci“ iz Bosanske Krupe. Na trećem mjestu završila je ekipa „Dajak klub“ iz Banje Luke. Prvoplasiranoj posadi „Plenum“ pripao je pehar, medalje, priznanja i novčana nagrada od 1.300 KM, drugoplasiranoj 700, te trećeplasiranoj 500 KM. Osim najboljih za prva tri mjesta u utrci tradicionalnim lađama, novčano su nagrađene i dvije posade ratnih vojnih invalida.

I ove godine, po treći put, održane su utrke kajaka u više kategorija, a najboljima su dodijeljene medalje i nagrade. U utrci kategorije „Turisti“ pobijedio je Selmir Grošić, drugo mjesto pripalo je Nailu Harbašu, obojica članovi Kanu-kluba „Kormoran“, a trećeplasirani je Matečko Hutinski iz Kajakaškog kluba „Varteks“ iz Varaždina. U kategoriji U-16 diplomu i medalju dobio je prvoplasirani Aleksandar Raduna iz Bistrice. Na drugo mjesto se plasirao Haris Vranić, član KK „Kormoran“ iz Bosanske Krupe, a na treće Alen Ikonić, član KK „Ada“ iz Bosanskog Novog. U utrci kajaka „Pioniri“ prvo mjesto je izborio Hamza Begić, član KK „Kormoran“, a drugo Kasim Garibović iz KK „Ada“. U kategoriji juniora kajakaške utrke najbolji je bio Muris Patković, član KK „Kormoran“, drugoplasirani je Aleksandar Raduna iz Bistrice, a na treću poziciju plasirao se Haris Vranić, član KK „Kormoran“ Bosanska Krupa.

U kategoriji kajakaša veterana do pedeset pet godina zasluženo je pobijedio Nenad Viljevac, KK „Masters“ iz Zagreba drugi je Omer Abazagić, član KK „Kormoran“ a treći na cilj stigao Matjaž Avšič iz KK Čatež. Najbolji u kategoriji veterana starijih od pedeset pet godina je Emir Dizdarević, KK „Kormoran“, drugo Mirsad Ćehić,KK „Mladost“ a treće mjesto Suad Slipić, član KK „Duga“. Najuspješniji kajakaši seniori su, prvoplasirani Omer Abazagić, KK “Kormoran“ drugoplasirani Matjaž Avšič, trećeplasirani Luka Vučko iz Bistrice, četvrtoplasirani Igor Kuzmanović iz „Dajak kluba“ Banja Luka, te petoplasirani Muris Patković iz KK „Kormoran“. Najviše uspjeha među seniorkama imale su Lejla Slipić iz KK „Duga“ koja je izborila prvo mjesto, a najbolja seniorka-kajakašica je Berina Mustić iz KK „Mladost“.

Prva lasta Une

Utrke lađara u Bosanskoj Krupi otpočele su prije četiri desetljeća kada je Turističko društvo „Krušnica“ zajedno sa Sportskim savezom općine Bosanska Krupa pokrenulo manifestaciju koja je godinama postajala brend i prepoznatljivost ovoga grada. Tih godina unske lađe su vozile četveročlane posade koje su uglavnom činile jedna porodica, kvart ili ulica. A kako se ovo takmičenje razvijalo poprimalo je nove oblike i ekipe koje više nisu bile ni porodično ni teritorijalno ograničene.

Uz Unske lađare, startali su i skokovi s drvenog mosta „Prve laste Une“. Najbolji skok u Unu imao je prvoplasirani Kenan Bužimkić kojem je dodijeljena medalja i novčana nagrada od 150,00 KM. Drugoplasirani je Admir Ramić koji je dobio medalju i nagradu od 100,00 KM, a trećeplasirani Edin Nuhanović kojem je uz medalju pripala novčana nagrada u iznosu od 50,00 KM. Organizatoru i pokrovitelju ovogodišnjih, 37. Unskih lađara, Općini Bosanska Krupa, Centru za kulturu, obrazovanje i informisanje, Lokalnoj organizaciji Omladine Krupe, Sportskom savezu Općine Bosanska Krupa, te Kanu-klubu „Kormoran“ i Una-kampu bila je potrebna pomoć i podrška sponzora. Ovogodišnji generalni sponzor kao i nekoliko prethodnih godina je Karlovačka pivovara. Medijski pokrovitelji bili su Radio Bosanska Krupa i internetski portal „Krupljani.ba“. Nakon proglašenja najboljih u Maloj adi u „Lađarskoj noći“ sve takmičare i goste muzičkim programom zabavljao je ansambl tradicionalne sevdalinske „Divanhana“.

Related posts