U Bosanskoj Krupi akcija srednjoškolaca:”Pažljivo vozi,neko te voli”

Učenici i učenice Mješovite srednje škole “Safet Krupić” u organizaciji Vijeća učenika ove škole, uključili su se u akciju “Pažljivo vozi,neko te voli “ kojom su zajedno sa svojim vršnjacima sa Unsko-sanskog kantona prvenstveno htjeli upozoriti na neodgovornu vožnju automobilima,na veliki broj smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama, neadekvatno kažnjavanje,lošu edukaciju,neefikasnu kaznenu politiku.Krenuli su ispred svoje škole i prošetali ulicom u kojoj je smještena Osnovna škola,neposredno uz magistralnu cestu,i dijelu tog puta ,na kojem je,ne bez razloga, postavljen i stacionirani radar,a i česte saobraćajne kontrole .

Vozačima je skrenuta pažnja da njihov život nije samo njihova stvar, kako bi u budućnosti vodili vise računa kako upravljaju svojim vozilom.

Reč je o učeničkoj kampanji koja za cilj ima smanjenje broja saobraćajnih nezgoda koje su odavno postale naša svakodnevnica.

Još su svježe rane od onih oktobarskih dana, kada su užasnom neodgovornoću, divljaštvom vozača ubijene :naša Krupljanka Edita Malkoč i Bugojanka Selma Agić,
Neprežaljenoj Editi i njenoj prijateljici Selmi podarili su učenici ovu akciju sa željom da se nikom vise nikada ne dogodi takva strahota koju je neodgovorni vozač učinio ovim dvjema uzornim djevojkama oduzimajući im život svojom drskošću,oholološću ,nemjerljiva saobraćajna nekultura,alii razačavarajućim stavom i radom odgovornih prema spriječavanju,kažnavanju i malim propisanim kaznama

Kazali su da ni oni ,kao i svi mi ,ne trebamo tek posijle užasnih saobraćajnih nesreća, sjetiti se bezbjednosti,već se trebamo uvijek da imamo na pameti:da odgovornom vožnjom čuvamo tuđe i svoje živote.

“Posebna pažnjau našem gradu treba biti posvećena bezbednosti u saobraćaju u blizini škola, jer u saobraćaju je potrebno ne samo paziti na sebe, već i na druge .Naša namera je da skrenemo pažnju javnosti na saobraćajne nezgode, posljedice saobraćajnih nezgoda, kao i mjere koje se mogu preduzeti da se one spriječe. Danas podsjećamo sve učesnike u saobraćaju na odgovornost i značaj javne svijesti o posljedicama saobraćajnih nezgoda – izjavila je povodom današnje akcije predsjednica Vijeća učenika ove škole Meliha Mašinović.

Akcija , koja je trajala pola sata, vezana je za temu sigurnosti, a osmišljena je od strane Mreže vijeća učenika Unsko-sanskog kantona. Cilj akcije bio je skrenuti pažnju vozačima, učesnicima u saobraćaju, da brzom vožnjom ugrožavaju živote, kako učenika tako i ostalih građana.

Isticanjem transparenata sa upozoravajućim porukama, učenici Mješovite srednje škole iskazali su nezadovoljstvo ukupnim stanjem na saobraćajnicama, posebno u blizini škola.
Ovu aktivnost mladih pratili su,brinući se o njihovoj bezbjednosti, pripadnici Pete policijske uprave u Bosanskoj Krupi.

krupljani.ba

Related posts