U BIHAĆKOJ MJESNOJ ZAJEDNICI RUŽICA: Nekad nosioci razvoja, danas deponije smeća

Mjesna zajednica Ružica spada u red prigradskih mjesnih zajednica. U njenom sastavu su osim Ružice naselja Vinica i Čekrlije. Prostorno i po broju stanovnika spada u veće mjesne zajednice. Tokom rata je bila granica dvaju neprijateljskih teritorija. Stoga ne čudi da je po završetku rata bila jedna od najrazrušenijih i najraseljenijih bihaćkih mjesnih zajednica. Nisu stradali samo stambeni objekti. Uništeni su putevi, vodovodna i elektromreža, a velike štete su pretrpjeli i privredni subjekti koji se nalaze na prostoru MZ Ružica.

Prije rata u Mljekaru, Žitopreradu, Bihaćku pivovaru i Bimes, svakim danom išlo je na stotine radnika. Od nekadašnjih privrednih giganata, proizvodni kapaciteti većine njih danas su odlagališta smeća. Istina Bihaćka pivovara i Mljekara Meggle, zahvaljujući uspješno provedenoj privatizaciji i odgovornosti novih vlasnika, možda su i jedini svijetli primjeri bihaćke privredne slike. Nažalost, Žitoprerada i Bimes nisu bile te sudbine. Sada su to prazne hale, prazni i u korov zarasli fabrički krugovi. Prostori u kojima se okupljaju pijanci, beskućnici… Neogovornim i nesavjesnim gra|anima ovi obje-kti su dobro došli za odlaganje tona i tona smeća. Ružna je to i tužna slika ne samo za mjesnu zajednicu već za cijeli grad.

Očekuju podršku nove gradske vlasti

Problem divljih deponija, prema riječima Safeta Čelebića, predsjednika MZ Ružica, nisu samo objekti propalih firmi, daleko širih razmjera je smetlište na Grabežu iznad Čekrlija. I to nije od jučer, samo ne zapinje za oko kao ovaj na ulazu u MZ Ružica.

Više puta MZ Ružica je Gradskoj upravi prijavljivala problem nelegalnog odlaganja smeća svih vrsta i u objekte Bimesa i drugih napuštenih proizvodnih pogona kao i na lokalitetu Grabeža. Komrad je reagirao u nekoliko navrata i to smeće odvozio, uklanjao divlje deponije, ali džaba. Uvijek je bilo i bit će onih koji vlastito smeće odlažu u “komšijsko dvorište” iako se odvoz smeća uredno odvija na području cijele mjesne zajednice. Mnogi misle da su glavni krivci za tone smeća u krugu napuštenog Bimesa upravo mještani ove i susjednih mjesnih zajednica.

– Mi smo u MZ namjeravali sami organizirati akciju čišćenja tih divljih deponija, posebno ovih na ulazu u mjesnu zajednicu, ali nam je rečeno da je u pitanju privatni posjed i da za to moramo imati dozvolu. A čiji su to sada objekti, čija je to firma, da li je to sudski konačno riješeno, mi u MZ Ružica ne znamo i nismo s tim upoznati. Očekujem da u najskorije vrijeme nova gradska vlast održi sastanak s predstavnicima bihaćkih mjesnih zajednica i tom prilikom ćemo iznijeti sve naše probleme. Isto tako očekujem da će biti sluha za njihovo rješavanje u najskorije vrijeme – ističe Čelebić.

/Unsko-sanske novine Krajina

Related posts