U akciji “Urban” uhapšena bivša uprava Elektrotehničkog fakuteta i vlasnik kompanije “Lake”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo jutros su uhapsili sedam osoba u akciji “Urban”.

U akciji su uhapšeni Fahrudin Oručević – bivši SDP-ov ministar obrazovanja KS i profesor na ETF-u (Elektrotehnički fakultet) UNSA, Narcis Behlilović – bivši dekan ETF-a UNSA, Irfan Turković – prodekan ETF-a, vještak Kenan Softić, Nedžad Bubica – vlasnik kompanije “LAKE” i brat Jusufa Bubice – bivšeg ministra saobraćaja KS, Enes Begović i Lamija Maglić-Tajić, oboje službenici Općine Novo Sarajevo.

Akcija je izvedena zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe počinile krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanja štetnog ugovora, zloupotrebe procjene, poticaja na izvršenje krivičnog djela i porezne utaje, usljed čega je prouzrokovana šteta u budžetu Kantona Sarajevo od najmanje tri miliona konvertibilnih maraka.

Tereti ih se da su u periodu od 2012. do 2014. godine kao organizovana kriminalna grupa u namjeri da pribave protupravnu imovinsku korist pravnoj osobi zaključivali ugovore o zamjeni gradnje nekretnina.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predate postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo na dalje postupanje.

klix.ba

Related posts