Trump i Abdulaziz potpisali sporazume vrijedne 280 milijardi dolara

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i saudijski kralj Selman bin Abdulaziz potpisali su danas u Rijadu sporazume o saradnji vrijedne 280 milijardi dolara, javlja Anadolu Agency (AA).
Trump je danas doputovao u dvodnevnu posjetu Saudijskoj Arabiji, što je njegova prva inostrana posjeta. Obavio je bilateralni sastanak sa kraljem Abdulazizom u palati Yemame, nakon čega je održan i međudelegacijski susret.

Tokom sastanka bilo je govora o jačanju i proširenju strateških odnosa između dvije zemlje, ali i o regionalinim temama, dešavanjima na Bliskom istoku, te ulaganju napora za uspostavljanje mira u cijeloj regiji.

Trump i Abdulaziz su tokom sastanka potpisali i “sporazum o partnerskoj strateškoj viziji”.

Nakon sastanka, dvojica lidera potpisali su i niz sporazuma i memoranduma o saradnji između dvije zemlje, a njihova vrijednost se procjenuje na oko 280 milijardi dolara.

Ministar unutrašnjih poslova Saudijske Arabije princ Muhammed bin Abdulaziz i šef američke diplomatije Rex Tillerson potpisali su sporazum koji obuhvata modernizaciju i jačanje Oružanih snaga Saudijske Arabije, te proizvodnju helikoptera tipa BlackHawk i Sikorsky na podrčju Saudijske Arabije.

Također je potpisan i memorandum o saradnji između saudijske IT kompanije i korpracije Apple, te drugi sporazumi na polju zračnog saobraćaja, zdravstva, infarstrukture, tehonlogije, nafte, pilna, kupovine aviona, rudarstva, razjmene iskustava, zajedničke proizvodnje enegrije, obrambene industrije i drugim oblastima.

Related posts