“Težak” 200 milijardi, a prijavio dva stana i garažu: Pogledajte šta posjeduje predsjednik države

Službeno najbogatiji čovjek na svijetu je osnivač Microsofta Bill Gates, sa 75 milijardi dolara, prema Forbesu. Ima privatne posjede, jahte, vile, avione…Ipak, ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi biti najbogatiji čovjek na svijetu.

Stručnjaci tvrde da je Putinovo bogatstvo “teško” 200 milijardi dolara, piše Daily Mail.

Tokom godina na vlasti o Putinovom se bogatstvu često nagađalo pa se pričalo da ima privatne posjede i nekretnine, kao i dionice u brojnim preduzećima. Jedan od najcitiranijih podataka je onaj političkog analitičara Stanslava Belkovskog, koji je Putinovo bogatstvo 2007. godine procijenio na 40 milijardi dolara, no Bill Browder, bivši finansijski menadžer u Rusiji, smatra da je predsjednikovo bogatstvo i veće pa bi moglo iznositi i više od 200 milijardi dolara.

Uprkos tome, službeni Forbesov popis najbogatijih žena i muškaraca na svijetu iz godine u godinu na svoju listu ne stavlja ruskog predsjednika.

– Mi vrednujemo imovinu pojedinaca uključujući udjele u javnim i privatnim firmama, nekretnine, jahte, umjetnost i gotovinu, a u obzir uzimamo i procjenu dugova. Konsultiramo i vanjske stručnjake kada je potrebno – napisano je u Forbesu 2015. godine.

Bez spominjanja Putina ili bilo kojeg drugog imena, iz Forbesa su priopćili da magazin u obzir ne uzima svjetske vođe, posebno diktatore koji su svoje bogatstvo zaradili isključivo pozicijom na vlasti. Čak i niska procjena od 40 milijardi koju je iznio Belkowsky, Putina bi svrstala u top deset na Forbesovoj listi.

Belkowski tvrdi da Putin za većinu svog bogatstva može zahvaliti naftnom biznisu, s obzirom na to da drži 37 posto naftne kompanije Surgutneftegaz, 4,5 posto Gazproma, a ima i dionice Gunvora. Međutim, iz Gunvora negiraju da je Putin ikada imao vlasništvo kod njih.

Javnosti poznat znak Putinovog bogatstva je njegova jahta Olympia vrijedna 35 miliona dolara. Navodno mu je dao Roman Abramovič, vlasnik fudbalskog kluba Chelsea, kad je postao ruski predsjednik. Ipak, možda je najpoznatija njegova palata na Crnom moru čija je vrijednost procijenjena na milijardu dolara. Putinov glasnogovnik je 2010. izjavio da predsjednik nema veze s tom palatom, ali je, s druge strane, ruski poduzetnik Sergei Kolesnikov kasnije za BBC rekao da je ta palata izgrađena upravo za Putina.

Prema dokumentima koje su napisali neki njegovi politički rivali, Putin bi mogao imati pristup do 58 helikoptera i aviona, kolekciju satova vrijednih 500.000 dolara i 20 palata širom zemlje. U istom izvještaju se navodi i da koristi privatni avion koji ima kupaonicu sa zlatnom armaturom i toalet vrijedan 62.000 dolara. Zanimljivo je to da je Putin u aprilu 2015. za 2014. godinu prijavio bogatstvo od samo 119.000 dolara. Naveo je da je vlasnik dva stana i jedne garaže.

/faktor.ba

Related posts