Svjetska kompanija HERE uskoro počinje sa 3D mapiranjem Bosne i Hercegovine

HERE Technologies, svjetski lider u uslugama digitalnog mapiranja i lociranja, mapirat će dijelove Bosne i Hercegovine u sklopu svojih napora za izradu najnaprednijih svjetskih karata.

“HERE u cilju snimanja vrlo osjetljivih podataka o cestama, uključujući trake i znakove na putevima iz maja i juna 2018 god. šalje na ulice vrhunsko vozilo. Jasno označeno HERE vozilo snimat će 3D slike i slike na nivou ulice, kao i zanimljive tačke poput prodavnica, benzinskih pumpi i restorana”, saopćeno je iz kompanije.

Kako se navodi, te će se informacije koristiti za izradu bogatih i detaljnih karata Bosne i Hercegovine, dizajniranih da podrže visoko autonomna vozila i druge napredne usluge koje povećavaju sigurnost na cestama, smanjuju zagušenje u saobraćaju i omogućavaju ljudima lakšu navigaciju u urbanim područjima.

U narednim sedmicama vozilo će se kretati po svim glavnim putevima širom zemlje i na ulicama pojediih gradova. Cijeli proces teče nesmetano i ne ometa redoviti protok saobraćaja, objašnjeno je u saopćenju.

Također, iz kompanije HERE naglašavaju kako se zalažu za poštivanje i zaštitu privatnosti ljudi.

“Snimljene slike pohranjuju se u vozilu, a zatim prenose u šifriranom obliku i pohranjuju u sigurnom objektu. Nakon toga se obrađuju uz vodeći softver i napredne algoritme za otkrivanje i zamagljivanje slika lica i tablica. Slike se objavljuju tek nakon što su lica i brojevi registarskih tablica zamagljeni”, objašnjavaju iz kompanije.

U rijetkim slučajevima kada slika nije pravilno zamagljenja, HERE svima daje priliku da prijave nastalu situaciju. Posjetite mapu i kliknete na “Prijavi sliku” u donjem lijevom uglu mape.

HERE je holandska kompanija koja je zapravo konzorcij više većih automobilskih giganata u Njemačkoj, prvenstveno Audija, BMW-a i Daimlera.

Izvor: Klix.ba

Related posts