Svima je drag “bijeli hljeb”: Radila sedam dana, traži 12 plaća

Provilegija “bijelog hljeba”, odnosno prava primanja plaće i nakon isteka mandata, nije draga samo političarima u BiH. Nju često koriste i političari u okruženju.

Ipak, primjer Ružice Vukovac iz Hrvatske, skoro da je za Riplija. Ona je, kako su joj sabrali novinari Slobodne Dalmacije, za samo sedam radnih dana provedenih na funkciji državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske, podnijela zahtjev za isplatu famoznih “šest plus šest” plaća na koje imaju pravo državni službenici u ovoj državi.

Ružica Vukovac imenovana je kao kandidatkinja Mosta na dužnost 13. aprila, a razriješena je nakon što je premijer Hrvatske Andrija Plenković smjenio sve Mostove ministara i državne sekretare petnaest dana kasnije.

U vjerovatno najkraćem mandatu državnih sekretara u nekom ministarstvu Ružica Vukovac nije se ni stigla upoznati s problemima u veterinarstvu i šumarstvu na kojima je trebala raditi, piše Slobodna Dalmacija. Kad se oduzmu uskrsni praznici, na poslu je bila sedam radnih dana. No, to je nije omelo da zatraži plaću za narednu godinu.

Related posts