Švedska ponovo uvodi obavezno služenje vojnog roka

Švedska vlada danas će odlučiti o ponovnom uvođenju obaveznog služenja vojnog roka zbog dugotrajnih poteškoća u popunjavanju redova na dobrovoljnoj osnovi i neizvjesne sigurnosne situacije, izvještava javni emiter SR, prenosi Reuters.

Ova nordijska zemlja ukinula je obavezno služenje vojnog roka 2010. godine, ali vojne aktivnosti u baltičkom regionu su se povećale nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, što je natjeralo Švedsku da pojača vojnu spremnost.

Odluka da se ponovo uvede vojna obaveza se odnosi na muškarce i žene rođene 1999. godine ili kasnije, iako će samo manji broj osoba biti izabran da služi vojni rok.

– Imamo problem u popunjavanju vojnih jedinica na dobrovoljnoj osnovi i taj problem treba nekako riješiti – rekao je za SR švedski ministar odbrane Peter Hultqvist, dodajući da je zbog toga potrebno ponovo uvesti vojni rok.

Švedska, koja nije članica NATO-a, pojačava svoju vojsku te je prekomandovala snage na baltički otok Gotland, također pozivajući lokalne vlasti da poboljšaju planiranje u slučaju nepredviđenih situacija.

Related posts