Supružnici Ferid i Sabina zajedno poste ramazan decenijama

Ramazan, odabrani muslimanski mjesec posta, se u kući Alivodića u Podgorici svake godine dočekuje s posebnom emocijom i zadovoljstvom. Ferid i Sabina su bračni par koji već decenijama zajedno poste mjesec ramazan, zajedno se mole Bogu, zajedno su pet puta bili na hadžu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ferid je cijeli život u Podgorici. Tu se rodio, kao i njegovi preci. Sa Sabinom je u braku 61 godinu. Nekada je bio vlasnik restorana, pa se prisjeća kako je u isto vrijeme bio za roštiljom i postio. Kaže da mu to nije bio problem. Uvijek je, kaže, sa lakoćom postio.

-Nijedan mi ramazan nije bio težak, ni meni ni mojoj ženi. Najbolje se sjećam prošlog ramazana, ja žedan nisam bio ni jedan dan, a glad ni da ne pominjem – kaže Ferid, koji je ekipu AA ugostio u svom domu.

Prisjećajući se kako je nekada davno bilo, kakvi su bili ramazani i iftari, Ferid poručuje da je bilo mnogo poštovanja među ljudima i komšijama.

-Ulice su mirisale ramazanom. Danas ramazan ko posti, mislim na Podgoricu, eto postim ja ramazan, a ranije ga je postio i onaj ko ne posti, hoću reći i onaj ko nije musliman. Eto koliko nas je taj poštovao, a normalno i mi njih. Gost kada bi došao pa te ne nađe kući, komšija bi se pozabavio oko gosta. Nema toga nikad više. Ja i žena postimo, i mi ramazan osjećamo kao što je nekada bilo. Ali tu su bili odlasci i dolasci, da se ne zna ko će kod koga poći da se iftari. Posti se 30 dana, a trebalo bi ti 500 dana da odeš kod svih, ko te sve zvao – priča Ferid.

Sve u znaku ramazana

U njegovom domu sve je u znaku mjeseca posta. Na stolu su primjerci časne knjige Ku'rana, svete knjige koju on i njegova supruga prouče svakog ramazana. Ferid i Sabina imaju posebnu sobu u kojoj obavljaju namaz.

Feridova supruga Sabina prijeklom je iz Nevesinja, iz Hercegovine. Već 61 godinu je u Podgorici. Kada su u pitanju ramazanski običaji, poručuje da se ništa nije promijenilo.

-Mi smo ljudi u godinama i mi smo od naših roditelja sve naučili, kako su oni praktikovali islam, tako smo i nas dvoje nastavili, a Bogu hvala i naša djeca. Ništa se promijenilo nije, jer smo voljeli da se posti, da se vjera praktikuje, da klanjamo, da se dragom Allahu molimo – ističe Sabina.

Ovih dana, posebna je euforija i pozitivna energija kod ovo dvoje ljudi. Baš zbog ramazana. Oni na svakom koraku pokazuju sreću i radost što mogu postiti.

-Dom mi miriše na ramazan, veselimo se ramazanu. Završila sam dosta poslova, da bi imala više vremena za ibadet i za učenje Ku'rana. Na dvoje sjednemo da vidimo šta ćemo za iftar, zajedno to spremamo, baš sa užitkom, srećom i veseljem. Posebno kada nam dođu djeca i unučad, pošto smo mi velika porodica. Imamo četvoro djece, dvanaestoro unučadi i troje praunučadi – kaže Sabina.

Pet puta obavili hadž

Do sada su Ferid i Sabina pet puta išli na hadž. Oboje su vjernici, a Sabina detaljno objašnjava kako izgleda njihov dan tokom ramazana.

-Ja i Ferid ustajemo ujutro u pet sati da klanjamo sabah. Nakon toga odmaramo, pa počnemo da učimo Ku'ran. Trudimo se da za cijeli mjesec ramazana proučimo cijeli Ku'ran. Onda klanjamo podne i ikindiju, nakon ikindije kreće spremanje iftara, da nam na vrijeme bude gotovo. Klanjamo akšam, a nekada, kada možemo, idemo da klanjamo teraviju. Dok sam bila mlađa, klanjala sam svaku teraviju, sada imam zdravstvenih problema – ističe Sabina.

Ona poručuje da je porodica ključ svakog uspjeha, a da su mir i harmonija među ljudima najvažniji. Ima želju da nekada baš za vrijeme ramazana posjeti sveta muslimanska mjesta Mekku i Medinu.

Sabina se sjeća i ramazana dok je bila dijete. Kaže da je tada bilo više sloge.

-Manje se imalo, ali nekako mi se čini da se ljepše živjelo. Nekako, narod nije bio prohtjevan kao danas. S malo je čovjek bio zadovoljan. Ja se sjećam, dijete sam bila, kada sm išla da vidim munaru, kada hodža uči ezan, da trčim da kažem majci i babi da je vrijeme iftara i onda se mi djeca pokupimo na iftar. Toliko je to bilo sretno, zadovoljno. Kažem, manje se imalo, ali je nekako narod mirnije živio i u višoj slozi – rekla je Sabina.

Related posts