Stvari koje morate znati ako ste spojeni na javni Wi Fi

Korisno je i praktično imati pristup bežičnoj mreži dok nismo kod kuće ili na radnom mjestu. Ali, besplatan javni Wi Fi sa sobom nosi više rizika i opasnosti.

Evo što možete preduzeti za zaštitu.

Redovno nadograđujte operativni sistem na mobitelu

Nova izdanja operativnog sistema ne donose samo nove apllikacije na vaš Android ili iPhone, već i poboljšanu zaštitu te zakrpe za bezbjednosne propuste.

Stoga je važno redovno ih instalirati kad god postanu dostupni.

Ako vas brine kako će vam ponestati memorijskog prostora, važne podatke i datoteke pospremite u cloud ili na kompjuter i obrišite aplikacije koje ne koristite.

Koristite alate za zaštitu mobitela

Ovaj savjet je više namijenjen korisnicima Androida neko iOS-a, iako će dobro doći i jednima i drugima.

Dakle, pronađite i instalirajte aplikaciju koja nudi firewall te skeniranje i uklanjanje zlonamjernog softvera kako biste spriječili ili barem otežali pokušaje upada u vaš smartfon hakera koji možda sjedi za stolom do vas.

Ne gubite vrijeme na spore javne Wi Fi mreže

Spojili ste se, ali web stranice se sporo učitavaju? Dugo traje čak i dok se stranica za logovanje otvori? Oprez!

To bi mogao da bude znak kako su ruter preuzeli hakeri kriminalci koji pokušavaju presresti i pokrasti vaše podatke ako nisu zaštićeni enkripcijom, pregledavati vašu istoriju pretraživanja…

Ako je veza sumnjivo spora, bolje je nemojte koristiti.

Izbjegavajte finansijske transakcije bez zaštite

Kupovina i obavljanje bankovnih transakcija putem nezaštićene javne Wi-Fi veze nije dobra ideja.

Nikad ne znate ko se još na nju prikačio i vreba neoprezne ljude. Ako baš morate obaviti nešto od navedenog dok ste u pokretu, radite to samo s web odredišta koja poznajete i kojima vjerujete, kao i službene aplikacije.

Prebacite se na sigurniji mobilni internet. Aktivirajte virtuelnu privatnu mrežu (VPN) ako je imate kako bi enkripcijom zaštitili prenos podataka.

Koristite dvostepenu provjeru kad god je to moguće

Dvostepena provjera oblik je zaštite koji zlonamjernim hakerima u velikoj mjeri otežava upad u vaše korisničke i bankovne račune.

Uz korisničko ime i lozinke, obično podrazumijeva korištenje dodatne provjere u vidu, na primjer, brojčanog koda poslanog SMS-om na vaš telefon koji trebate unijeti kako bi potvrdili kako se zaista vi pokušavate ulogovati.

Ali, budite oprezni: neko ko vam je dovoljno blizu može takođe vidjeti kod koji unosite.

Isključite Wi Fi kad ga više ne trebate

Ideja je jednostavna: što kraće koristite javni nezaštićeni Wi Fi, to su manji izgledi kako će zlonamjerni haker uspjeti da upadne u vaš uređaj i pokrade vam važne podatke.

Ne spajajte se na javni Wi Fi bez VPN-a

Veći dio rizika vezanih uz korištenje javnog Wi Fija može biti uklonjen ili umanjen korištenjem virtuelnih privatnih mreža (VPN) koje će vas povezati na siguran server i enkripcijom zaštititi vaš prenos podataka. Isprobajte, recimo, ExpressVPN.

(Tportal)

Related posts