Stručnjaci tvrde: Sigurnost u BiH pod upitnikom još od potpisivanja Dejtona

U BiH nema jedinstvenog stava o članstvu u NATO savezu i ovo pitanje teško je rješivo bez aktivnog učešća stručne i naučne javnosti, rečeno je danas u Banjoj Luci na konferenciji “Vojna neutralnost ili NATO, prednosti i nedostaci”.

Vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci Miloš Šolaja kaže da je pitanje sigurnosti BiH dilema od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“U konceptu sigurnosti BiH luta sve ove godine jer je od dvije Vojske formirana jedna i na inicijativu međunarodne zajednice stvaran je jedan sistem odbrane. Činjenica je i da su geopolitičke i druge promjene donijele različite percepcije o ovom pitanju”, rekao je novinarima Šolaja.

On je istakao da ima dosta razloga da se pokuša odgovoriti na pitanje šta je sigurnosni koncept BiH.

Direktor Evroazijskog sigurnosnog foruma Beograd Mitar Kovač smatra da, kada je riječ o članstvu u NATO savezu, Republika Srpska mora pratiti stavove Srbije.

“Ipak je dobro što se u stručnoj javnosti govori o pitanju člantva u NATO savezu. Mišljenja sam da je za Republiku Srpsku i BiH bolje da ostanu izvan ovog saveza i budu neutralni ili, u slučaju potrebe, da bude raspisan referendum u entitetima, jer je sigurno, što istraživanja pokazuju, da su u Sarajevu i Mostaru građani za članstvo u ovom savezu, a u Banjoj Luci protiv”, rekao je Kovač.

Direktor Centra sa sigurnosne studije Sarajevo Denis Hadžović mišljenja je da bi za BiH bilo bolje da je punopravni član NATO saveza radi političke i ekonomske stabilnosti.

“U svakom slučaju, o svemu mišljenje treba da iznese stručna i naučna javnost, a ne politika koja manipuliše građanima”, rekao je Hadžović.

Related posts