Stranke se svađaju, a učenici smrzavaju

U Osnovnoj školi Cazin I učenici su jučer u svojim klupama sjedili u bundicama.

Kako nam je kazao Saša Kapić, predsjednik Vijeća roditelja, izmjerena temperatura u školi iznosila je tek osam stepeni.

Vrijedna lokacija

– Škola je u katastrofalnom stanju i mi već godinama vodimo bitku da se ona obnovi, da naša djeca imaju osnovne civilizacijske uvjete. Najviše što se kotlovi mogu zagrijati je do 40 stepeni, a u radijatorima to je tek mlakasta voda, tako da smo mi roditelji dogovarali da sami kupimo kvalitetniji ugalj do 23. januara, drugog polugodišta, kako nam se djeca ne bi smrzavala, priča nam Kapić.
Ističe da su tek nakon protesta roditelja i medijske pozornosti uspjeli uključiti vlasti u rješavanje ovog problema. A redakciji Oslobođenja stigla su pisma i od drugih roditelja učenika.

“Naša škola je montažnog tipa i stara već skoro 60 godina, samim tim je u jako lošem stanju i potrebno je izgraditi novu. Godine 2009. je pokrenuta inicijativa za izgradnju škole i radi se na pribavljanju potrebne dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole. Od tada traje naša borba sa opštinskom administracijom, koja izmišlja formalno-pravne razloge da izgradnju ove škole na njenom sadašnjem mjestu po svaku cijenu spriječi, jer se radi o trenutno najvrednijoj građevinskoj lokaciji u Cazinu. Da ne špekulišemo, ali za tu parcelu vjerovatno već postoji neki politički podobni kupac, koji će ovu zemlju znati dobro kapitalizirati i ostvariti veliki profit”, stoji u pismu koje smo dobili.

Odgovor smo potražili i u Općini Cazin, gdje su nam u rekordnom roku izlistali svu genezu problema. Za izgradnju nove škole dugo se prikupljala dokumentacija, zahtjevi škole su vraćani na doradu jer su bili nepotpuni, a u Općini tvrde i da su u tome samo pomogli izradom dokumentacije i plaćanjem projekta.

– Naglašavamo da škole nisu u nadležnosti općinskih vlasti, ali je Općina Cazin jedina u regiji koja je u proteklih deset godina obnovila ili učestvovala u obnovi svih školskih objekata. U općinskom budžetu za 2017. predviđeno je 400.000 maraka za ovu namjenu. OŠ Cazin I još nikakva sredstva s viših nivoa vlasti nije dobila, sve se svodi na nekoliko izrečenih obećanja koja su se pojavila tek nedavno od predstavnika kantonalnih vlasti. Ključ rješenja je novac i svi ostali detalji su u službi odvlačenja pažnje od stvarnog problema i realnih činjenica.

Ukoliko Vlada USK-a ispuni obećanje i osigura 1.800.000 KM za ovaj projekat, OŠ Cazin I će sigurno biti izgrađena, kažu nam iz Službe za urbanizam.

Rošić pregovara

Premijer USK-a Husen Rošić za Oslobođenje ističe da se susreo sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, te da će iz grantova nižim nivoima (2 miliona maraka) dio sredstava sigurno doći u cazinsku školu.

– Razgovarali smo i sa upravom agencije TIKA, koja će planirati oko milion maraka za ovu namjenu i škola će se sigurno izgraditi čak i bez finansijske podrške Općine Cazin. Samo, oni bi morali do Nove godine izdati građevinsku dozvolu školi, jer na nju se i čeka, napominje premijer Rošić.

Prozivke A SDA ne prihvata, jer smatra da su amandmane na budžet priložili samo radi reda, bez stvarne želje da problem riješe.

/oslobodjenje.ba

Related posts