Šta će se desiti kada umre engleska kraljica: UK ima plan kodnog naziva “London Bridge”

Kako se približava 91. rođendan engleske kraljice Elizabethe II mediji sve više spekulišu o tome šta će se desiti nakon njene smrti. Uprkos tome što je njena majka doživjela 101 godinu, mediji upozoravaju da kraljica živi skoro desetljeće duže od prosječnog životnog vijeka žena u Velikoj Britaniji.
Guardian navodi da su monarhija i vlada već desetljećima spremni za kraljičinu smrt. Novinar Sam Knight razgovarao je sa historičarima, državnim službenicima, predstavnicima medija i osobama bliskim palači kako bi saznao detalje o “London Bridgeu”, što je kodni naziv za tajni plan koji će se početi realizovati odmah nakon kraljičine smrti, a trajat će devet dana, odnosno do njenog pogreba.

Prema informacijama do kojih je došao, Velika Britanija je još 1960-ih godina počela planirati razvoj dešavanja nakon smrti kraljice. U novije vrijeme održana su dva ili tri godišnja sastanka učesnika koji su zaduženi za realizaciju plana uključujući i gotovo deset vladinih odjela, policiju, Royal Parksa, vojsku i emitera vijesti.

Mediji su već pripremljeni za smrt kraljice pa tako Guardian već ima napisane priče koje će se objavljivati nakon njene smrti dok Times planira 11-dnevni program. ITN i Sky News mreže već godinama vježbaju emisije u povodu smrt kraljice.

Na dan smrti, BBC planira aktivirati radioprijenosni sistem upozorenja koji je korišten za vrijeme Hladnog rata, a Guardian piše kako većina novinara nikada nije čula za njega.

Britanske radiostanice opremljene su plavim OBIT svjetlima kojim će se signalizirati smrt kraljice nakon čega će sve radiostanice prekinuti emitovanje muzike i svoj program prilagoditi tragediji dok će BBC prestati sa emitovanjem satire.

U pogrebnu povorku trebali bi biti uključeni i kraljičini psi, pasmine Velški korgi Pembroke. Četiri dana nakon smrti, tijelo kraljice bit će prebačeno u Westminster Hallu gdje će ostati četiri dana, a ožalošćeni će biti u mogućnosti odati joj počast skoro cijeli dan.

Na dan pokopa kraljice u Velikoj Britaniji sve će biti tiho. U 9 ​​sati prije podne Big Ben zazvonit će jednom dok se ostatak dana neće čuti. U 11 sati, kada lijes bude spušten planirano je da ljudi širom Ujedinjenog Kraljevstva zašute, najave na željezničkim stanicama da budu isključene, a vozači autobusa da se povuku na stranu ceste.

Related posts