Srđan Puhalo: Dodik i Čović ubijedili Srbe i Hrvate da su međusobna stradanja nebitna sve dok su protiv BiH

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović prisustvovao je obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 23. godišnjice vojno-policijske akcije „Oluja“ u Kninu. Sa druge strane Čovićev politički partner Milorad Dodik kaže da on takvo Čovićevo ponašanje ne može uslovljavati.

Politički analitičar Srđan Puhalo smatra da ni Čoviću ni Dodik ne smetaju oprečna viđenja, te da im ništa ne može pokvariti biznis

“Njih spaja pragmatizam to jeste svijest da mogu vladati svojim narodima u BiH samo ako izazivaju konflikte u kojima se oni pojavljaju kao spasioci svoga naroda. Oni nemaju principe kojih se drže, oni nemaju ni ideologiju za koju se bore, oni samo žele da zadrže vlast i mođ. Oni čak i ne mrze BiH jer su svjesni da bi bili niko i ništa u Srbiji i Hrvatskoj. Oni samo žele ovakvu BiH zavađenu i u strahu. Zbog toga im ne smetaju oprečna vidjenja Drugog svjetskog rata,i rata 90-ih. Oni nisu političari nego biznismeni i neće dopustiti da im bilo kakva istorija pokvari biznis”, rekao je Puhalo.

Puhalo navodi da ne bi drugačije bilo i kada bi Čović iz Knina svratio do Dodika.

“Jedan posjećuje jasenovačka stratišta a drugi Blajburg, Dodik ima razumijevanje za Čovića, Čović mudro šuti kada se radi od stradanju Srba, jer ako bi o tome pričali pokvarili bi biznise. Sve im se toleriše jer su ubijedili da je to nevažno, dok god su kao protiv BiH. Oni su prošlost učinili nevažnom za sebe, a uz pomoć prošlosti nas plaše i vladaju sa nama”, zaključio je Puhalo.

(Vijesti.ba)

Related posts