Srbija uvela najdrastičnije mjere: Od 20 sati svima zabranjeno kretanje, stariji od 65 na ulicu ne mogu ni tokom dana

U Srbiji od sutra na snagu stupa policijski sat, naime niko u periodu od 20 sati do 5 ujutru ne smije biti na ulicama. Ovu odluku donijela je Vlada Republike Srbije kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.Osim toga od sutra ujutro u svim urbanim sredinama zabranjen je izlazak na ulicu osobama starijim od 65, a u selima i mjestima s manje od 5.000 stanovnika zabrana se odnosi na starije od 70 godina.

Naglašeno je da se policijski čas odnosi na vrijeme u kome se od građana zahtjeva da ostanu u svojim domovima i uvodi se kao mjera zabrane kretanja građanima poslije određenog vremena.

“Ovo radimo zato što je naša obaveza, mi smo odabrani od naroda i moramo zaštiti živote ljudi. Mi smo uradili sve što smo mogli. Narodna banka je reagovala i stavila moratorijum na isplate kamata, koji neće teći ni zatezne kamate niti bilo šta drugo”, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija što se tiče prehrambenih proizvoda u najboljem stanju što se tiče snadbijevanja u Evropi, te da su u regionu ubjedljivo najbolji.

“Što se tiče hrane mi je imamo na pretek. Nešto ćemo hrane izvesti komšijama u regionu. Mi imamo previše, a oni je nemaju nikako ili premalo. Posebno ćemo obratiti pažnju na Bosnu i Hercegovinu, a zahtjev smo dobili i od Sjeverne Makedonije. Mi imamo brašna za naredne dvije godine. To su ogromni tržišni viškovi koje imamo i ljudi ne moraju da brinu”, kazao je.

Vučić je dodao kako mu je najveća želja da pobjedi nevidljivog neprijatelja zvanog koronavirus. Kazao je i kako se plate u javnom sektoru neće smanjivati uopće, a da će u aprilu za deset posto povećati plate zdravstvenih radnika.

Najavio je i da će uskoro biti ukinut javni prijevoz, te da će onima koji moraju ići na posao biti obezbijeđeni autobusi.

Izvor: Klix.ba

Related posts