Spriječen još veći pokolj: Otkriveno da je monstrum sa Novog Zelanda imao još jednu metu

Osumnjičeni za masakr u dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu bio je putu ka trećoj meti kad ga je presrela policija, objavio je danas šef policije Mike Bush na konferenciji za štampu.

-Snažno vjerujemo da smo ga zaustavili na putu ka sljedećoj meti. Naše hrabro osoblje je svojom intervencijom spasilo živote – istakao je Buš, prenio je “NBC News.

On je istakao da je policija u petak otišla na lokaciju treće mete da provjeri da li je osumnjičeni Brenton Tarrant, koji je ubio 50 a ranio 40 ljudi u pucnjavi u džamijama Masdžid Al Noor i Linwood, tamo postavio eksploziv. Bush nije rekao da li je treća meta bila džamija ili neki drugi objekat, ali je navela da je u regionu Kanterberi u kojem se nalazi Christchurch.

– Apsolutno vjerujemo da znamo gdje je išao – dodao je Bush.

On je naveo da je policija stigla na mjesto napada za pet minuta i 39 sekundi.

– Za 21 minut smo uhapsili osumnjičenog – istakao je Bush.

On je ukazao da su istražioci Novog Zelanda u saradnji sa međunarodnim snagama, uključujući američki FBI, napravili detaljan profil ubice. Bush je dodao da je od troje uhapšenih u haosu nakon napada neimenovana žena oslobođena bez optužbi, a dvojica mušakraca optužena za oružano nasilje nisu imala veze sa masakrom u džamijama.

Prema islamu sahrana mora brzo da se obavi, pa policija intenzivno radi na identifikaciji žrtava, nekad uz pomoć članova njihovih porodica. Do sada su identifikovane 22 žrtve.

Danas je obavljena prva sahrana, oca i sina koji su pobjegli iz građanskog rata u Siriji “u najbezbjedniju zemlju u svijetu”. Kalid (44) i Hamza (15) Mustafa sahranjeni su pet dana nakon što je bijeli supremacista pobio 50 vjernika u dvije džamije u Christchurchua čitav masakr prenosio uživo na Facebooku.

Brenton Harison Tarrant optužen je po jednoj tački optužnice za ubistva u napadu, iako se očekuje da će mu nadodati nove optužnice. Tarant, 28-godišnjak iz Australije, trenutno je u samici u zatvoru uChristchurchu.

Related posts