Šokantni statistički podaci: U USK prošle godine 21 osoba izvršila samoubistvo!

U Bosni i Hercegovine prošle godine evidentirano je najmanje 426 samoubistava, od čega 219 u Federaciji BiH, a 207 u Republici Srpskoj.

Na području FBiH u periodu januar – decembar 2017. godine zabilježeno je povećanje broja samoubistava za 27 (ili 14,6 posto) u odnosu na istii period 2016. godine.

Prema podacima Federalne uprave policije posmatrano po spolnoj strukturi samoubistvo je izvršilo 165 muškaraca i 54 žene. Najčešći načini izvršenja samoubistava u BiH bili su vješanjem, te upotrebom vatrenog oružja.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Bosni i Hercegovini godišnje na 100.000 stanovnika šest izvrši samoubistvo, što je znatno manje u odnosu na zemlje regije.

Prema riječima Snežane Galić, portpartolke MUP-a USK-a u prošloj godini na području Unsko-sanskog kantona zabilježeno je 21 samoubistvo, te 8 pokušaja samoubistava.

U odnosu na 2016. godinu u 2017. godini broj samoubistava povećao se za 75%. 16 samoubistava izvršili su muškarci, a 5 žene. Samoubistvo je u 11 slučajeva izvršeno vješanjem, u sedam slučajeva vatrenim oružjem, po jedan slučaj utapanjem i trovanjem. Na ovaj korak najčešće su se odlučili počinioci u dobi između 50 i 70 godina.

Kako Galić ističe, na području općine Velika Kladuša u prošloj godini evidentirano je 5 samoubistava, u četiri slučaja počinioci samoubistva su muškog, a u jednom slušaju ženskog spola. – piše radiovelikakladusa.

Related posts