Slučaj penzionera Šerifa Veljačića iz Velike Kladuše zgrozio krajišku javnost

Danas je u Redakciju ReprezenT-a svratio Šerif Veljačić iz velikokladuškog naselja Trnovi. Jedva je, zadihan i kašljući, pronašao stolicu da sjedne. Kada se malo odmorio reče: -Nikad kako sebe znam nije ovako bilo. Sve je brate u Titinoj državi bilo bolje. Gledamo Šerifa i po njegovu izgledu i ponašanju logično procjenjujemo kako njemu treba liječnička pomoć. -Ja u džepu imam pet maraka a ona traži 15! Opet gledamo Šerifa i još nam ništa nije jasno.

-Evo pogledajte ovjerenu knjižicu i plaćenu premiju! Gledamo i pitamo zašto to nama pojašnjava i šta zapravo traži.–Molim da napišete i objavite da me u Hitnoj pomoći Doma zdravlja neće da pregledaju bez 15,00 KM a ja ne mogu dalje. Bolestan sam, a moj doktor Ibrahim Kajtazović danas ne radi jer je subota. Neće da me u Hitnoj pregledaju i pruže mi potrebnu ljekarsku pomoć jer nemam 15,00 KM da im to platim. Ponudio sam pet KM koliko imam a ona kaže 15,00! Ona ne razumije, moja penzija je 326,00 KM sa kojom uzdržavam petočlanu porodicu. Jedva sam nekako platio premiju a ona sada traži i za pregled. Nikad se ovako nije radilo, nikad se ovako nije postupalo sa pacijentima, govori Šerif Veljačić.

Onako usput, kažemo, pa morali su vas pogledati, a on reče: -Da, rekla mi je da će me pregledati ali će napisati izjavu da ja potpišem pa će me predati na sud, a ja na sud neću! Šta ću ja u ovim godinama na sudu, bolje da umrem! žali se Šerif. Pokušavamo doznati ko je danas dežurni ljekar u Hitnoj pomoći, a on kaže: -Bila neka doktorica, niža rastom, malena! Nismo niti pokušali provjeriti o čemu se radi jer nije ovo prvi slučaj ovakvog odnosa prema pacijentima kojima treba ljekarska pomoć. Odavno je poznato da se u bolnicu ne ide bez novaca u džepu a pacijenti u većini slučajeva niti ne znaju kakve su njihove obaveze i šta se sve plaća, jer misle da je sve riješeno uplatom premije i ovjerenom zdravstvenom knjižicom, a nije. Ovaj slučaj objavljujemo ponajviše da bi prikazali kako danas izgleda život penzionera, osoba treće dobi, koji su radili i stvarali sebi uslove za mirnu starost, u kojoj, na žalost, eto, ne mogu ostvariti niti hitnu ljekarsku pomoć. Ovakvo i inače loše stanje u zdravstvu kopija je stanja u društvu.

Zdravstveni radnici USK-a svih profila štrajkovali su i to najavljuju ponovo, štrajkovali su i penzioneri i to ponovno najavljuju. Začarani krug nezadovoljstva, a često i nerazumijevanja. Stoga, oni stariji građani itekako razumiju zašto je Šerif čim je došao do daha počeo govoriti o nekom boljem vremenu i pravednijem ambijentu u kojem je živio i imao daleko bolje i korektnije uslove za liječenje od ovih danas.

reprezent.ba

Related posts