Slovenija uvela niz novih mjera, promjene i za građane BiH

Slovenija je jučer donijela niz novih restrikcija kako bi pokušala spriječiti širenje koronavirusa, a koje će biti na snazi naredne dvije sedmice. Nove mjere znače i promjene za državljane BiH koji planiraju putovanja u Sloveniju.

Kako bi ograničila širenje koronavirusa i sačuvala kapacitet zdravstva slovenska vlada je donijela mjere među kojima je zaustavljanje javnog prijevoza i zabrana bilo kakvog okupljanja ljudi koji nisu članovi iste porodice ili zajedničkog kućanstva. Zatvorene su i sve trgovine koje ne prodaju osnovne životne potrepštine.

Odluka kojom se zabranjuje bilo kakvo okupljanje osoba izvan kruga porodice ili zajedničkog kućanstva stupa na snagu već u petak, kazao je na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Uz to, dodao je, zabranjuju se bilo kakva zajednička slavlja, mise i vjerski obredi, a izuzetno se dopuštaju vjenčanja no bez svadbenih svečanosti osobama koje za to dobiju posebnu dozvolu ministarstva javne uprave.

Budući da je situacija s razvojem epidemije kritična i u svim susjednim državama, donesena je i odluka kojom se ukida pravo na odlazak u inozemstvo u trajanju 48 sata i povratak bez karantina ili negativnog testa na covid-19 za osobe koje u inozemstvu imaju nekretninu, plovilo ili zemljište.

Posjet članovima porodica izvan Slovenije koji traje manje od 72 sata bit će omogućen samo za one zemlje koje su u Europskoj uniji, pojasnio je Hojs.

Namjera novih restriktivnih mjera je da se u iduća dvije sedmice smanji broj novih hospitalizacija zbog COVID-a19 i broj novih dnevnih zaraza i to je jedini način da se vrijeme pred novogodišnje praznike, uz neke restrikcije, ponovo vrati u normalu, kazao je ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Prema njegovim je riječima prvo zatvaranje koje je 25. oktobra proglasila vlada bio je “djelimično uspješno” jer je smanjilo širenje drugog vala epidemije s “eksponencijalnog” na “linearan” rast, a sad je potreban dodatan napor i strpljivost svih da se stanje dodatno dovede pod kontrolu jer bi inače posljedice mogle biti dugotrajno štetne.

“Ovim nastojimo prekinuti začarani krug širenja virusa u populaciji”, kazao je Gantar, dodavši da ni sam ne bi vjerovao da će ovakve mjere biti potrebne da mu je to neko rekao prije nekoliko sedmica.

Naglasio je da će režim ulaska i izlaska iz Slovenije biti pooštren i zbog toga jer je primijećeno da je u danima vikenda, koristeći dosadašnje izuzetke, preko granice s Hrvatskom znalo ići i do 17 hiljada osoba, što se novim mjerama nastoji spriječiti jer uvozni slučajevi zaraze više nisu rijetki.

Što se tiče sportskih aktivnosti, slovenska je vlada danas donijela odluku da će se treninzi u zatvorenim prostorima moći održavati samo za profesionalne sportaše.

Zaustavlja se javni prijevoz, a za odlazak na posao i dolazak s posla uz automobile građani će se moći koristiti i taksi prijevozom.

Što se tiče privrednih aktivnosti, prerađivački sektor i dalje će moći raditi kao i do sada uz primjenu epidemioloških mjera. Zaustavlja se gotovo sav servisni i uslužni sektor, osim na primjer rada vulkanizera, dimnjačara i sličnih službi.

Nastava u školama i dalje je na daljinu, a i nadalje će biti zatvoreni i vrtići osim za djecu zaposlenih u nužnim službama.

Matematički modeli ukazuju da je u Sloveniji zaraženo skoro pet posto od ukupnog stanovništva, kazao je Gantar.

Prema posljednjim podacima u slovenskim bolnicama je smješteno 1.210 oboljelih od koronavirusa, a broj se i zadnjih dana stalno povećava.

Ukupni broj umrlih od koronavirusa u Sloveniji od početka epidemije je 686.

Related posts