Skupština USK: Ogromni paušali i privatni biznisi

Na početku svog prvog mandata u Skupštini USK-a Nijaz Kadirić (SBB) je tražio da se smanje primanja poslanika, ali njegov prijedlog nije prošao

Plata profesionalnih zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona je 2.355 maraka i prima je deset od ukupno 30 poslanika. Zapravo, primaju je svi oni koji na drugom mjestu nemaju bolju platu. Većina poslanika su ionako direktori, doktori i profesori koji imaju druga primanja, paušale od Skupštine, i oni su po 1.800 maraka.

Ovo je najveći paušal među svim institucijama zakonodavne vlasti u BiH, tvrde Centri civilnih inicijativa.

No, to nije sve. Svaki dolazak na sjednicu Skupštine plati im se za put, od Sanskog Mosta do Bihaća 90 maraka. Također, za svako prisustvo na skupštinskim radnim tijelima dobijaju po 150 maraka.

Borački fond

Imaju naknade za korištenje godišnjih odmora makar imali samo jednu Skupštinu mjesečno, pravo na regres koji se daje za godišnji odmor i naknadu za ishranu u vrijeme rada. Bolje im je, dakle, nego našim ljudima u Švajcarskoj. S tim se slaže i poslanik SBB-a Nijaz Kadirić.

– Visina plate možda ne bi bila tako začuđujuća da se kod nas ostvaruje konkretan i kvalitetan rad, pa da je i građanima bolje, kazao nam je Kadirić.

Na početku svog prvog mandata Kadirić je tražio da se smanje primanja poslanika u Skupštini, ali njegov prijedlog nije prošao. Umjesto toga, usvojen je zajednički prijedlog da se poslanicima smanje paušali za 200 maraka, a ponose se i s tim da su oni jedini kao poslanici u Skupštini Unsko-sanskog kantona ti koji su ukinuli bijeli kruh.

– Ma nisu smanjili ništa, mi imamo samo obustavu od 10 posto za stambeno-borački fond i to je sve. A među navodima u pravima poslanika stoji i pravo na otpremninu, neki period s primanjima i nakon isteka mandata ili prekida zaposlenja, pa šta je to nego bijeli kruh. Ali, ne vjerujem da smo najplaćeniji, kako CCI navodi poredeći sa nekim poslanicima u srednjoj Bosni, možda nominalni paušal, ali vjerujte da oni to namire kroz druge oblike, kazao nam je Kadirić.

On je jedan od profesionalnih poslanika sa punom platom. Bavi se privatnim biznisom proizvodnje sokova i meda, ali kaže da nije budala da ne iskoristi četiri godine radnog odnosa u Skupštini koja ima najbolje zdravstveno, penziono osiguranje, pa i kreditnu sposobnost.

U Skupštini USK-a su rijetki poslanici iz privatnog sektora. Tu je još i Safet Veladžić (ASDA), koji se bavi autobuskim prevozom i trgovinom benzinom, Mladen Lonić iz SDP-a koji je u poslu eksploatacije šuma, Sanel Hasić iz DF-a je privatni advokat, Ekrem Prošić Maršal iz DF-a je u poslu sa kamenom, Admir Hadžipašić vodi privatni centar za obrazovanje i zapošljavanje. Svi ostali su direktori PIO ili u birou za zapošljavanje ili nastavnici u školama.

– Najviše je slučaj da su SDA poslanici i direktori u državnim ustanovama, da imaju plate veće nego da rade u Skupštini, a uz to imaju pravo na paušale i skupštinske naknade. Zapravo, to su profesionalni političari koji i jesu na direktorskim pozicijama zahvaljujući stranci, kazao nam je Admir Hadžipašić, A SDA poslanik koji je na paušalu.

Svejedno im

Pred koga smo god stavili ove podatke, kažu, fino je bogami njima! To i poslanici sami priznaju. Njima zapravo ništa ne može pokvariti raspoloženje, nemaju pritiska za svoj rad, preplaćeni, te se najviše bave stranačkim prevratima. Prozivke u medijima ne mogu im čak ni povrijediti osjećanja.
– Možete napisati da je crni đavo, on se samo nasmije na to. Da vi primate toliko novaca, i vama bi bilo svejedno, kaže nam poslanik Kadirić.

oslobodjenje.ba

Related posts