Skup “Jedna milijarda ustaje” održan u Bihaću – to jeste i mora biti način života

Danas je u Bihaću, tradiocionalno s početkom u 12 sati, održan skup protiv nasilja nad ženama pod nazivom “Jedna milijarda ustaje”.

Skup je održan na Gradskom trgu i to sedmu godinu zaredom, a u organizaciji udruženja Glas žene. “Jedna milijarda ustaje” je kampanja koja se već sedam godina obilježava u cijelom svijetu, s ciljem borbe protiv nasilja nad ženama širom svijeta.

Jedna od članica Udruženja, Gorica Bukić, u obraćanju prisutnima je kazala da treba imati u vidu sve vrste nasilja te da su žene previše podijeljene i da ova borba treba postati način života. “Svijest o borbi koju vodimo mora biti sveprisutna. Pozivamo vas da ove godine budete hrabrije, da istražujete, slušate, angažirate se, poduzimate akcije”, kazala je.

Po sedmi put danas su članice udruženja “Glas žene” ustale protiv silovanja, seksualnog ropstva i trgovine ljudima, ubistava, siromaštva, diskriminacije, raseljavanja, mržnje i rasizma.

Elma Demir, učenica Gimnazije Bihać, također se obratila prisutnima pročitavši rad o nasilju. Ilma Alibegović, zastupnica u Skupštini USK, pročitala je jednu od ispovijesti žrtve nasilja, te se zahvalila onom malom broju građana koji se danas okupio na Trgu u Bihaću, a među njima, podršku protiv nasilja nad ženama dao je i određeni broj muškaraca.

“Jedna milijarda ustaje je globalna kampanja koja se održava širom svijeta. U Bosni i Hercegovini su žene žrtve nasilja, a mi smo tu da pozovemo naše institucije da adekvatno rade svoj posao. Mi smo podrška žrtvama, posebno onima u Bihaću. Danas više gradova u našoj državi obilježava ovaj dan, kampanjom koja je prerasla u način života. Odaziv je manji nego prošlih godina, inače smo zadovoljni odazivu na skupove. Jedini problem je svijest kod naših ljudi. Mi ohrabrujemo žene da progovore”, kazala je za portal Biscani.net Enisa Raković, predsjednica udruženja “Glas žene”.

“Ovo nije samo kampanja, to jeste i mora biti način našeg života. Plešimo, plešite, dajte podršku!” – poruka je koja je poslana sa današnjeg skupa u Bihaću.

Related posts