Školska godina u Unsko-sanskom kantonu počinje 6. septembra

Školska godina u Unsko-sanskom kantonu (USK) počinje u ponedjeljak, 6. septembra, potvrđeno je iz kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Planira se i priprema za redovno odvijanje obrazovnog procesa u školama, međutim, odluka o tome donijet će se nakon detaljne analize zdravstveno-epidemiološke situacije.

“Naš je stav da bismo se trebali vratiti ‘starom’ načinu odvijanja obrazovnog procesa, odnosno omogućiti povratak djece u škole na časove u trajanju od 45 minuta. Ipak, s obzirom da je najavažnije zdravlje djece i prosvjetnih radnika, odluku ćemo donijeti u konsultaciji sa Kriznim štabom i na osnovu pokazatelja o zdravstveno-epidemiološkoj situaciji. Trenutno se vakcinisalo između 30 i 40 posto zaposlenog osoblja u osnovnim i srednjim školama, što je definitivno bolja situacija u odnosu na prošlu godinu”, riječi su ministra obrazovanja USK Almina Hopovca.

Još uvijek nije konačan ovogodišnji broj upisanih učenika u osnovne i srednje škole na području ovog kantona, međutim, ponovo su jasno vidiljive posljedice konstantnog iseljavanja stanovništva u inostranstvo. Prema prvim nezvaničnim podacima, ove je godine upisano gotovo 1.700 osnovaca i srednjoškolaca manje u odnosu na podatke i upisne kvote iz 2019. godine.

“To je, nažalost, posljedica sada već dugogodišnjeg procesa iseljavanja stanovništva iz našeg dijela države. Svi to osjetimo, pa tako imamo slučajeve odlazaka cijelih porodica kada gubimo i po nekoliko učenika. To se posebno osjeti u ovom, da tako kažem, postpandemijskom periodu. Mi konkretno u prosjeku imamo po 15 učenika manje svake godine”, kazao je direktor Osnovne škole “Harmani 2” u Bihaću Amir Fajić.

Sve to se naravno odražava i na liste nastavničkog tehnološkog viška, na kojima je već godinama veliki broj nastavnika, naročito nastavnika razredne nastave. Tako će se ove godine to pokušati amortizovati uvođenjem većeg broja asistenata u nastavi.

Dobra vijest za roditelje i učenike je da je u toku procedura nabavke besplatnih udžbenika za učenike nižih razreda osnovnih škola, za što je Vlada USK osigurala 345.000 KM.

“Ministarstvo je osiguralo sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. Privodimo kraju javnu nabavku i nadam se da će udžbenici biti u rukama školaraca do početka školske godine”, dodao je ministar Hopovac.

Potvrđeno je i kako je Federalno ministarstvo obrazovanja osiguralo besplatne udžbenike za učenike šestih razreda iz socijalno ugroženih porodica.

Izvor: krajina.ba

Related posts