Skočile cijene nafte, potez Saudijske Arabije i Rusije iznenadio sve

Cijene nafte su skočile iznad 90 dolara na svjetskom tržištu nakon što su Saudijska Arabija i Rusija iznenadile trgovce najavom smanjenja opskrbe do kraja godine.

Na londonskom tržištu, cijena barela je popodne porasla za 1.21 dolara u odnosu na jučerašnje zatvaranje, dosegnuvši 90.21 dolara. Na američkom tržištu, barel nafte se trgovao po cijeni višoj za 1.59 dolara u odnosu na 87.14 dolara.

Saudijska Arabija trenutno smanjuje dnevnu opskrbu za milion barela, a danas su iznenadili tržište objavom da će nastaviti smanjivati opskrbu do kraja godine. Također, najavili su da će redovito analizirati tržište svakog mjeseca kako bi odlučili o daljnjim koracima, uključujući moguće dodatno smanjenje ili povećanje opskrbe.

Rusija se također pridružila ovom potezu objavom da će smanjiti izvoz nafte do kraja godine za 300.000 barela dnevno kako bi očuvala stabilnost na naftnim tržištima. Potpredsjednik ruske vlade, Aleksander Novak, istaknuo je ovu mjeru kao ključnu za očuvanje ravnoteže na tržištu nafte. Dosad su Rusija i Saudijska Arabija zajedno smanjivali proizvodnju i izvoz nafte u okviru dogovora Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika kako bi stabilizirali cijene.

Trgovci su već nekoliko dana bili u spekulacijama oko produženja smanjenja opskrbe nafte Saudijske Arabije, ali su očekivali da će se to produžiti samo do kraja oktobra. Rusija je također dala naznake o produženju roka, no iznenađenje trgovaca bilo je što je novi rok postavila za kraj godine.

Saudijska Arabija i Rusija su najveći svjetski izvoznici nafte i članice OPEC+ grupe.

OPEC je zasebno izvijestio da je cijena barela nafte njegovih članica porasla za 1.61 dolar u ponedjeljak, dosegnuvši 91.27 dolara.

Izvor: Klix.ba

Related posts