“Sefiću teško pada pritvor, pije tablete za smirenje. Rekao mi je kako i on ima sestru i da suosjeća sa oštećenima”

Slučaj Sanjina Sefića još uvijek je na čekanju jer je je njegov advokat Dejan Koprić uložio žalbu nakon što je donijeto rješenje o ispunjenosti zakonskih pretpostavki za izručenje Sanjina Sefića našoj zemlji.

“Bilo je donijeto rješenje o ispunjenosti pretpostavki za njegovo izručenje, na to sam uputio žalbu zbog procesnih i materijalnih razloga, da vidimo da li su pretpostavke sve utvrđene. O tome sada, po toj žalbi treba da odlučuje Apeklacioni sud i čekamo da nas pozove. Kada odluči Apelacioni sud, ako su ispunjeni uslovi vršit će se izručenje, a ako ne radit će se dopune i to je to”, rekao je za Source advokat Sanjina Sefića Dejan Koprić.

Sanjin Sefić nije tražio državljanstvo Republike Srbije kako je prenijeto u medijima širom Bosne i Hercegovine, rekao je njegov advokat.

“On nije tražio državljanstvo Srbije, a niti jedna država ne može nikome dati državljanstvo dok se u drugoj državi vodi protiv njega krivični postupak za ozbiljno djelo”, rekao nam je advokat.

Nakon nesreće u kojoj su ubijene Selma Agić i Edita Malkoč, Sanjin Sefić je pobjegao u Srbiju, a to je još jedno djelo za koje će mu se suditi kada bude izručen našoj zemlji.

“Drugo djelo je to što je pobjegao. Sudit će mu se za tu nesreću, a posebno i za to što nije pomogao unesrećenom. Odgovarat će za smrt dvije djevojke i plus za to drugo djelo. On će platiti za to što je uradio”, rekao je advokat Dejan Koprić.

Advokat Sanjina Sefića Dejan Koprić je za naš portal 14.10.2016. godine rekao kako atmosfera u BiH nije pogodna da se sudi Sefiću zbog velikog pritiska javnosti i kako se porodica plašila kako ne budu sva nezadovoljstva u državi prešla preko njegovih leđa.

“Tada je bila medijska i građanska hajka na njega i nije bilo povoljno vrijeme da mu se sudi, jer je stvorena atmosfera linča. Išle su peticije za doživotnu robiju, a sada je došlo vrijeme, jer se malo smirila situacija. Sada bi moglo da mu se sudi korektno za ono za šta je kriv, a ne da plati ceh za sva nedjela u Sarajevu koja su bila”, kaže naš sagovornik.

Obzirom da je on advokat koji živi i radi u Srbiji, rekao nam je da je ovo djelo bilo u njihovoj državi maksimalna kazna bi bila osam godina.

“Kod vas su kazne jedna opcija osam godina, a druga od jedne do dvadeset godina, pa vidjećemo kako će mu se suditi”, rekao je on.

Sanjin Sefić se ne osjeća dobro od dolaska u pritvor i koristi terapiju za smirenje.

“Palo mu je teško sve. Izgubljeni su životi dvije mlade djevojke, ali i njegov je život uništen. Ne može nikome biti svejedno, on je na terapiji. Od kako je došao u zatvor pije tablete za smirenje i jako mu je teško. On kaže ‘Imam i ja sestru’ i suosjeća sa oštećenima. Njegov otac kaže da je svjestan, ima i on dijete, i te djevojke su bile nečija djeca, tako da nikome nije jednostavno”, kaže nam advokat Sanjina Sefića, Dejan Koprić.

Ia Apelacionog suda u Novom Sadu su nam rekli kako je predmet Sanjina Sefića primljen u ovaj sud 17.11. 2016. godine, te kako će javnost biti blagovremeno obavještena kada dođe vrijeme za izručenje Sefića Bosni i Hercegovini.

source.ba

Related posts