SDA USK: Ucjene kao model političkog djelovanja najskuplje će platiti građani

Stranska demokratske akcije Unsko-sanskog kantona oglasila se saopćenjem u vezi s posljednjim dešavanjima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

– Na vanrednoj sjednici Skupštine USK izvršena je rekonstrukcija Vlade Kantona, što je bio preduvjet dijela parlamentarne većine za usvajanje Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja. Način sazivanja sjednice i dostavljanje materijala za istu predstavlja do sada neviđeno kršenje parlamentarnih praksi i demokratskih procedura.

Od samog početka postavljalo se pitanje šta je cilj rekonstrukcije i zašto na njoj pojedini zastupnici insistiraju do te mjere da su bili spremni zdravstveni sistem našeg kantona držati u blokadi.

Na samoj sjednici je sve postalo jasno: NES (bivša A-SDA) je s ciljem očuvanja vlasti morao udovoljiti zahtjevima zastupnika za imenovanjem privatnih ministara, što su u svojim obraćanjima javnosti nedvosmisleno istaknuli i smijenjeni ministri.

Model ucjena i ličnih zahtjeva pojedinih zastupnika uklapa se u ambiciju NES-a da razori politička tkiva svojih koalicionih partnera, što se evidentno i dešava, a u vremenu koje predstoji će doživjeti svoju kulminaciju.

Kantonalna organizacija SDA USK ovakav način funkcioniranja kantonalne izvršne i zakonodavne vlasti smatra neprihvatljivim i dugoročno štetnim za resurse Unsko-sanskog kantona, čega su uveliko svjesni i zdravstveni radnici, budžetski korisnici, privrednici, poljoprivrednici i mladi ljudi koji svoju perspektivu svakim danom traže van granica USK.

Ovakvim djelovanjem vladajući akteri ruše temelje demokratskog društva stvarajući od institucija isključivo sredstvo za pridobijanje glasova i pozicioniranje pojedinaca za naredne opće izbore. U tom duhu je i realizirana rekonstrukcija Vlade uz vrlo upitne kompetencije pojedinih kadrovskih rješenja.

Netransparentnost u radu, usvajanje budžeta po mjeri ličnih interesa 16 zastupnika, nerad Skupštine USK, afere i brojni pravosudni procesi koji se vežu za dužnosnike vladajuće većine, neizbježna su posljedica privatizacije resora, ustanova i preduzeća Unsko-sanskog kantona.

Svemu navedenom na posljednjim sjednicama presudnu je podršku, uz sumnjive motive i razloge, dala donedavna zastupnica SDA Bernada Jukić-Kličić koja je isključena iz članstva Stranke demokratske akcije i od njenih se postupaka jasno ograđujemo.

Kako su pravosudni organi u Sarajevu nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća zbog sumnje u zloupotrebu položaja oduzeli mobilne telefone nekolicini aktera i pokrenuli istragu, smatramo da je u ovom slučaju trebalo doći do oduzimanja mobitela većem broju članova Vlade i Skupštine USK.

Neprincipijelne dogovore, političku trgovinu i zadovoljavanje ličnih interesa zastupnika najskuplje će platiti građani Unsko-sanskog kantona – navodi se u saopćenju.

Related posts