Sarajlije na skupu podrške Kataloniji: Red je da ih podržimo, u pitanju je naš obraz

Nekoliko desetina građana Sarajeva okupilo se danas na Trgu Barcelone u naselju Mojmilo u znak podrške stanovnicima Katalonije, koji nastoje izboriti nezavisnost od centralne vlade u Španiji.

Okupljeni su nosili katalonske zastave i natpise “Katalonija prijatelji zauvijek”, “Volim demokratiju”, “Barcelona, Sarajevo je uz tebe” i mnoge druge.

Među građanima koji su na ovaj način željeli dati podršku Kataloncima je i bh. umjetnik Mladen Jeličić Troko koji je ranije na Facebooku uputio na poziv Sarajlijama da se okupe u što većem broju.

– Nebrojeni su načini na koje je grad Barcelona u ratu pomogla Sarajevu. Gradonačelnik Pasqual Maragall je 1992. godine proglasio Sarajevo devetim distriktom Barcelone, omogućio učešće sportistima BiH na Olimpijadi. Pomogao prijem BiH u Olimpijsku familiju. Renovirali su Zetru i veliki dio stambenih objekata na Mojmilu. Red bi bio da podržimo želju Katalonaca za samostalnost. Dođite, u pitanju je naš obraz, ukoliko ga je ostalo – poručio je Troko.

Katalonci danas na referendumu glasaju o nezavisnosti od Španije, koji je Vlada u Madridu proglasila nelegalnim. Veliki broj policajaca pokušava spriječiti referendum, a u nekoliko navrata došlo je i do nasilja između policije i glasača.

Related posts