Sarajevska izletišta za prvomajske praznike očekuju oko 15 hiljada posjetilaca

Sarajevska zaštićena područja, Vrelo Bosne, Bijambare, Skakavac, Dariva i Trebević, spremna su za dolazak posjetilaca za 1. maj, Međunarodni praznik rada, a očekuje ih se najmanje oko 15.000 – kazao je Feni direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Osman Delić.

Navodi da je dozvoljeno paljenje vatre za 1. maj uz obavezno poštivanje pravila, osim na području Vrela Bosne.

– Paljenje vatre mora biti najavljeno dežurnom nadzorniku tog područja, mora biti odignuta od zemlje i plamen ne smije biti otvoren – upozorio je Delić te ukazao na nužnost posjedovanja vode u slučaju nezgode.

Također je naglasio da posjetioci moraju pokupiti smeće iza sebe te da će većim grupama biti dijeljene plastične kese za otpatke.

Delić je izrazio zadovoljstvo brojem posjeta u 2018. godini, ističući da je taj broj veći za 20 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Također je najavio realizaciju nekoliko projekata među kojima su najznačajniji završetak staze na Skakavcu, postavljanje mobilijara, klupa i nadstrešnica na svim zaštićenim područjima u KS, kao i rekonstrukciju mostova na Vrelu Bosne.

Related posts