Sanski biljezi patnje, umiranja i pobjede dobra

Zločini nad nesrpskim stanovništvo u Sanskom Mostu počinju sa nasilnim preuzimanjem vlasti od strane Vojske RS u aprilu 1992. godine, te nekoliko mjeseci kasnije potpunom okupacijom općine.

Granatirani su civilni objekti, pljačkana je i uništavana imovina, razdvajani muškarci od žena i odvođeni u već unaprijed pripremljena mjesta zatočenja.

Pred pravosudjem BiH za tada učinjena nesjela izrečeno je više osuđujućih presuda.

Početkom mjeseca juna 1992-e godine srpske vojne i paravojne snage su u potpunosti okupirale općinu Sanski Most. Naređenja kreatora i organizatora zla bila su jasna, a zao vakat utihnuo sve glasove ljudskosti.

Ratni zločini od strane agresora činjeni su sistematski sve do oslobođenja ovoga područja. Jedan u nizu zločina počinjen krajem jula 1992. godine je na mjestu zvanom Kisak. Za ovaj zločin 15. septembra 2016. godine, Kantonalno tužilaštvo u Bihaću podiglo je optužnicu protiv Drage Predojevića, Ranka Došenovića, Ranka sina Vase Došenovića i Dragutina Vukše. Već majskih dana 1992. godine počela su stradanja Bošnjaka i Hrvata sanskih sela. U pružanju otpora agresoru, na kućnome pragu život je izgubio Almaz Zukić, čija se porodica i danas sjeća tih tragičnih scena.

Nesrpsko stanovništvo zatvarano je u 24 logora gdje je najteže torture prošlo preko 5000 građana. Zatočeni su bili izloženi fizičkim i psihičkim torturama, ubijani su, protjerivani, vršena su silovanja. Zatvaranje i teško premlaćivanje sietamatski i logistički potpomognuto je vršeno na nekoliko lokacija koje su pretvorene u logore.

Veliki broj logoraša iz Sanskog Mosta je odveden u logor Manjača, pri čemu je tokom transporta umrlo više njih. Oko 800 ubijenih stanovnika Sanskog Mosta pronađeno je u preko 30 masovnih i pojedinačnih grobnica. Ubijanje i bacanje u masovne grobnice vršeno je bez obzira na godine žrtava. Tako su ubijani Bošnjaci od jedne do devedeset godina starosti. Ulaskom jedinica Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i oslobađanjem Sanskog Mosta u oktobru 95. godine, tek su na površinu isplivali svi zločini počinjeni u dolini Sane.

rtvusk.ba

Related posts