Samo u gradu Kahramanmarasu potpuno urušena 941 zgrada

U ovaj broj nisu uključene zgrade s manjim i većim oštećenjima

Koliko razorni zemljotresi su jučer pogodili jug Turske, potvrđuje i podatak da je u Kahramanmarasu, gradu u kojem registrovani epicentri oba zemljotresa, u potpunosti urušena čak 941 zgrada.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu obišao je danas Kahramanmaras, u kojem su registorvana oba zemljotresa u ponedjeljak, jedan 7,7 a drugi 7,6 stepeni po Rihteru. Sojlu je kazao kako su brojni timovi iz Turske i inostranstva trenutno u regijama pogođenim zemljotresima i kako svim naporima rade na izvlačenju preživjelih.

Nisu uračunate zgrade s većim ili manjim oštećenjima

– Samo u Kahramanmarasu dosad smo utvrdili, a procjenjujemo da je taj broj i veći, da je potpuno urušena 941 zgrada. U ovaj broj nisu uključene zgrade s manjim i većim oštećenjima – rekao je Sojlu, te dodao:

– Do sada smo s područja cijele Turske u regiju poslali 18.000 pripadnika žandarmerije i gotovo 10.000 policajaca, a izdali smo zapovijedi za još 10.000 pripadnika žandarmerije.

Prema najnovijim informacijama, najmanje 3.549 osoba je poginulo, dok je najmanje 22.168 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turske.

Jačina 7,7 po Rihteru

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Rihteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazardžik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Dijarbakir, Adana, Adijaman, Malatija, Osmanije, Hataj i Kilis su teško pogođene potresom.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Rihteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

U Turske je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

Izvor: Avaz.ba

Related posts