SAD upozorio Izrael: Bez jednostrane aneksije na Zapadnoj obali

Američki ambasador u Izraelu upozorio je da bi takav potez mogao ugroziti Trumpov plan za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Izraelu, David Friedman upozorio je Izrael da ne poduzima “unilateralnu akciju” aneksije jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, rekavši kako bi takav potez mogao ugroziti mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, javlja AP.

Friedman je na Twitteru napisao kako “primjena izraelskog zakona na teritoriji koja prema planu treba biti dio Izraela zavisi od završetka procesa izrada mapa zajedničke izraelsko-američke komisije”.

“Svaka unilateralna akcija prije završetka rada komisije dovodi u opasnost plan i američko priznanje”, naveo je ambasador, prenosi Tanjug.

Nakon predstavljanja Trumpovog plana 28. januara, premijer Izraela Benjamin Netanyahu namjeravao je brzo anektirati velike dijelove Zapadne obale na kojima su jevrejska naselja. On je najavio kako će njegova Vlada odmah glasati o aneksiji, ali je dan kasnije od toga odustao.

Oštro protivljenje

Aneksija može izazvati oštro protivljenje Palestinaca i međunarodne zajednice, prenosi AP.

Prošlog mjeseca je Trumpov savjetnik i zet Jarred Kushner rekao kako SAD neće podržavati jednostrane korake Izraela u aneksiji dijelova Zapadne obale prije izraelskih parlamentarnih izbora 2. marta.

Friedman je na konferenciji u Jerusalemu rekao kako je “predsjednik (Trump) predstavio plan za narednih 100 godina, a ne narednih 30 dana”, čime je aludirao na predstojeće izraelske izbore.

“Ohrabrio bih svakog da korakne unazad i duboko udahne jer je to nešto, ako se uradi kako valja, što može osigurati bezbjednost Izraela i donijeti veliki prosperitet i dostojanstvo Palestincima”, rekao je Friedman.

Palestinci žele vlastitu nezavisnu državu na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i istočnom Jerusalemu, teritorijama koje je Izrael okupirao u ratu 1967. godine.

Novi izbori

Jevrejska naselja u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali veći dio međunarodne zajednice smatra nelegalnim, a Palestinci tvrde kako su naselja glavna prepreka za mir.

Trumpov plan predviđa da Izraelu bude omogućeno da anektira sva svoja naselja i strateški važnu dolinu rijeke Jordan. Prema planu, Palestincima bi bila data ograničena autonomija u dijelovima Zapadne obale i glavni grad u predgrađu Jerusalima, ali samo ako ispune oštre uvjete.

Premijer Izraela je pozdravio plan, označivši ga historijskim, dok su ga Palestinci odbacili.

U Izraelu će 2. marta biti održani treći parlamentarni izbori za manje od godinu dana, a Netanyahu ostati na funkciji premijera na kojoj je od 2009. Prethodno je bio premijer i od 1996. do 1999. godine.

Poslije izbora održanih u aprilu i septembru 2019. godine, Netanyahu nije uspio formirati vladu, a suočava se i sa suđenjem zbog optužbi na korupciju, ali negira krivicu.

Izvor: balkans.aljazeera

Related posts